Prostreno.cz

Není na vás toho stresu už moc? Poznejte příznaky

Stres je součástí našeho života, ať chceme nebo ne. Ovšem někdy už je nutné zvolnit – naše tělo totiž dokáže zvládat jen určitou míru stresu. A ještě než se pod jeho tíhou zhroutí (obrazně i doslovně), vysílá nám vážné varovné signály.

Tyto signály bychom určitě neměli opomíjet, jenže řada z nás si je se stresem, respektive jeho přemírou, vůbec nespojuje. Takže na jaká varování bychom si měli dát pozor?

1. Oteklé, bolavé a krvácející dásně

Ano, i nepříjemné problémy s dásněmi mohou být vyvolány neúnosnou mírou stresu – náš imunitní systém je oslaben, a tak bakterie žijící v našich ústech dásně mnohem snáze napadají a způsobují jejich podráždění či zanícení.

2. Potíže s pamětí

Hormony, jež se vyplavují při stresové situaci, mohou negativně ovlivňovat naši krátkodobou paměť. Naštěstí po odeznění oné situace se naše paměť znovu zmotoří. Ovšem pokud jste vystaveni stresu chronickému, je účinek hormonů trvalejšího rázu… Zapomínání jmen, schůzek, naplánovaných povinností apod. pak navíc může vést ještě k většímu stresu – a jste v začarovaném kruhu.

3. Bolestivá menstruace

Ženy, které žijí dlouhodobě ve stresu, mají mnohem vyšší riziko bolestivé menstruace než jejich nevystresované vrstevnice. Potvrdila to mimochodem i studie Harvardovy univerzity (a to nemluvíme o zkušenostech tisíců a tisíců žen).

4. Noční můry, surrealistické sny

Stres a úzkost ovlivňují naši mysl, i když má odpočívat, tedy během spánku. A výsledkem jsou mnohdy šílené sny, v nichž nezřídka, utíkáme, padáme, jsme pronásledováni… O posilňujícím, osvěžujícím spánku si tak můžeme nechat jen zdát (ovšem jen v přeneseném slova smyslu).

5. Kopřivka

Ačkoli bývá kopřivka spojována především s alergickou reakcí na určitou potravinu, u dospělých je velmi často reakcí našeho imunitního systému na stres. Pokud se vám tedy pořád nedaří vypozorovat, po čem se to vždycky „osypete, zkuste vzít v úvahu i tuto skutečnost…

6. Bolest v čelisti

Spousta z nás má podvědomě tendence zatínat při stresu čelistní svaly. A to i ve spánku. Odtud pak pramení na první pohled nevysvětlitelné bolesti v čelisti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat