Prostreno.cz

Bojíte se vysokého tlaku? Tady je prevence rovnou z vaší spižírny a lednice!

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je závažné onemocnění, jímž řada z nás trpí, aniž by o tom vlastně věděla. Je proto nezbytně nutné výši svého krevního tlaku znát (i z tohoto důvodu jsou tak důležité pravidelné preventivní prohlídky u praktického lékaře).

Hypertenze způsobuje řadu zdravotních problémů, a navíc zvyšuje riziko předčasného úmrtí (nejčastěji v důsledku kardiovaskulárních chorob).

Pokud již vysokým krevním tlakem trpíte, bez potřebných léků se neobejdete. Nicméně moudrá příroda na nás myslela i v takovém případě – existují totiž potraviny, které dokážou krevní tlak snižovat, případně pomáhají v prevenci hypertenze (pozor – v žádném případě nelze těmito potravinami nahradit zmíněné léčivé přípravky!).

Takže čím byste měli zásobit svou lednici či spižírnu?

Pomeranče

Společně s dalšími citrusy jsou pomeranče úžasnou zásobárnou vitaminu C. A jak potvrdily některé vědecké studie, u lidí, kteří konzumují dostatek tohoto vitaminu, existuje nižší riziko, že u nich dojde k onemocnění hypertenzí.
Alternativy: Nechce-li se vám loupat pomeranč, spolehněte se na 100% pomerančový džus (i když se tím připravíte o cennou vlákninu). Jinak můžete sáhnout i po dalších zásobárnách vitaminu C – například grapefruitu, brokolici, rajčatech, jahodách, kiwi nebo kapiích.

Mléko a mléčné produkty

Mléko je nejen důležité pro vývoj kostí – obsahuje totiž trojici velmi důležitých minerálů, jež příznivě ovlivňují náš krevní tlak. Jsou jimi vápník, hořčík a draslík.
Alternativy: Nejste-li zrovna fanoušek mléka a mléčných produktů, pak si zmíněné trio minerálů můžete zajistit například z lískových oříšků, celozrnných výrobků nebo pomerančovým džusem obohaceným o vápník.

Banány

Pokud vysokým krevním tlakem trpíte, jsou pro vás banány (vedle léků, samozřejmě) tím pravým ovocem. Je totiž bohatý na draslík, který pomáhá tlak snižovat. Mimochodem, nejlepší jsou banány, na jejichž slupce se již začínají objevovat hnědé skvrnky, ale plod je ještě pevný.
Alternativy: Brambory, rajčata, meruňky nebo čočka.

Bylinky, koření

Jestliže vám lékař zjistil vysoký krevní tlak, jistě vám také řekl, že mezi nutné úpravy životosprávy patří i snížení příjmu soli. Obecně solíme příliš mnoho, denně dávka soli, jež naše tělo dostane, několikanásobně převyšuje doporučení Světové zdravotnické organizace! Takže i když ještě hypertenzí netrpíte, určitě vám neuškodí se solí přibrzdit (minimálně v rámci prevence celé řady dalších nemocí, včetně zmíněného vysokého tlaku).
Není pravda, že se bez soli nedá vařit – samozřejmě, že dá! Od toho máme přeci bylinky a koření (pozor, v kupovaných kořenicích směsích je velmi vysoké procento soli – raději je vůbec nepoužívejte). Takže se naučte poznávat nové chuti!
Alternativy: Výraznou chuť pokrmům dá rovněž například česnek (mimochodem, ten je rovněž v prevenci hypertenze účinný), cibule, balzamikový ocet nebo citron.

Losos

Tahle rybka je zásobárnou omega-3 mastných kyselin, u nichž několik studií dokázalo nejen schopnost příznivě ovlivňovat krevní tlak, ale také zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu.
Alternativy: Makrela, sardinky, ančovičky…





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat