Prostreno.cz

Úprava stravování po svátečním obžerství

Měsícem lednem zahajujeme nový rok, a právě proto je tento měsíc ideální příležitostí k novým návykům a inspiracím v kuchyni. Ať už se rozhodnete připravovat zdravá dietní jídla nebo klasické pokrmy, nezapomeňte si do kuchyně přizvat sezonní zeleninu, která vám dodá potřebné živiny a pomůže vám začít nový rok se zdravým tělem i duchem.

„To je pořád řečí o sezonní zelenině“, říkáte si možná. Ovšem ačkoli si to mnohdy neuvědomujeme, příroda má vždy na všechno odpověď a poskytuje nám v pravou dobu přesně to, co zrovna potřebujeme.

Co tedy v lednu jíst, abyste se cítili dobře?

Zelenina

Jaké překvapení, že ano. Zelenina, zejména kořenová, je v lednu ideálním zpestřením jídelníčku. Pokud jste se letos rozhodli zúčastnit „Veganuary“ nebo jen chcete jíst trochu méně masa, máte spoustu možností. Mezi nejoblíbenější zeleninu v zimě patří červená řepa, celer, mrkev, růžičková kapusta, zelí, květák, mangold, pórek, pastinák, brambory, batáty a také tuřín.

Uvařte si zelňačku, zapečte květák s kari omáčkou, uvařte si kořenovou polévku a nebo upečte batátové hranolky. Možností je celá řada, a účinky na sobě poznáte okamžitě. 

Maso

V zimě je to víceméně o zvěřině. Husa, králík a zvěřina jsou druhy masa, které se běžně v lednu objevují na talíři již po několik generací. Zima je vhodná doba také pro vydatné pokrmy z hovězího a vepřového masa, zejména v podobě pečeně.

Pečené kančí maso s kořenovou zeleninou, paštiky, hovězí pečeně či králík na smetaně jsou jídla, která vás zasytí na dlouhou dobu a lednové procházky ve sněhu pak budou o dost příjemnější.

Ovoce

S čerstvým ovocem je to v zimě poněkud ošemetné, nicméně pokud jste si ve sklepě uchovali úrodu jablek a hrušek, máte k dispozici přesně to, co potřebujete! Doplňování vitaminu C a dalších živin je v zimě naprosto zásadní.

Rozzářit pochmurný tmavý den si můžete také s pomocí pomerančů, mandarinek, kaki a dalších exotických plodin, nezapomínejte ani na datle a fíky. Upečte si hruškový koláč, jablečný štrůdl, fíkové koláčky nebo pomerančovou bábovku.

Semínka a ořechy

Mandle, vlašské ořechy, kaštany, lískové ořechy, dýňová a slunečnicová semínka… dodají vám celou řadu vitaminů, minerálů a dalších živin.

Přidejte si do polévky pražená semínka, upečte si oříškové brownies, nasypejte si hrst oříšků do ranní kaše apod.

Zdroje: názor autora, www.eatthis.com 





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat