Prostreno.cz

Recepty pro dělenou stravu

Je skutečně možné zhubnout a přitom jíst chutné a zdravé jídlo? Ano, jde to! Kouzlo spočívá ve správném kombinování potraviny, tedy jejich dělení – nikdy nejíte sacharidy a bílkoviny dohromady. 

Nezáleží na tom, zda jste vegani, vegetariáni nebo masožrouti – dietu dělení potravin mohou držet všichni. Na rozdíl od diet, které vyžadují nákup určitých produktů, se při kombinování potravin nemusíte bát o svou peněženku. V zásadě nakupujete jako dříve, ale nyní si potraviny nakombinujete jinak.

Pokud se bojíte, že budete muset jíst jen nudné pokrmy, přinášíme několik receptů, jak jíst správnou kombinaci, a přitom si pochutnat.

Snídaně

Sacharidy dodávají energii a jsou proto nejvyšší prioritou pro lahodnou snídani. 

Banánové müsli s borůvkami a jogurtem

Ingredience

100 g borůvek (čerstvých nebo mražených), 1 středně velký banán (100 g dužiny), 1 šťáva z citronu, 30 g ovesných vloček, 1 kelímek jogurtu (1,5 % tuku), několik lístků máty.

Příprava

Banán nakrájíme na tenké plátky, pokapeme trochou citronové šťávy, smícháme s borůvkami a ovesnými vločkami. Vmícháme jogurt a posypeme lístky máty.

Veganská varianta: Nahraďte jogurt 150 g sójového jogurtu nebo 200 ml sójového mléka.

Ciabatta s uzeným lososem

Ingredience

100 g nízkotučného tvarohu, 1–2 lžičky křenu (zavařovací sklenice), 1 kapka citronové šťávy, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 1 menší snítka kopru, 40 g ciabatty, 30 g uzeného lososa.

Příprava

Tvaroh smícháme s křenem, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Kopr omyjeme, nasekáme a vmícháme. Ciabattu nakrájíme na tenké plátky a opečeme. Lososa podáváme s dipem a ciabattou.

Chutná variace: Lososa nahradíme 100 g krevet ze Severního moře.

Knäckebrot s ředkvičkovým tvarohem

Ingredience

1 svazek ředkviček (80 g), 100 g okurky, 1/2 svazku pažitky nebo 2 jarní cibulky, 175 g nízkotučného tvarohu, bylinková sůl, pepř, 1 kapka citronové šťávy, 4 plátky knäckebrotu (40 G).

Příprava

Ředkvičky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Okurku omyjeme, podélně rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Pažitku nebo jarní cibulku omyjeme, nakrájíme na tenká kolečka. Vše vmícháme do tvarohu a dochutíme bylinkovou solí, pepřem a citronovou šťávou. 

Plnější varianta: Místo knäckebrotu použijeme celozrnný rohlík (70 g) a pouze 150 g tvarohu.

Obědy

Hodně bílkovin k obědu vás zasytí, a proto by měly být v jídelníčku právě na oběd.

Jehněčí s mrkví a mátovou polevou 

Ingredience

140 g jehněčího hřbetu, 2 lžičky olivového oleje, černý pepř, 3 snítky máty, 1 stroužek česneku, 1 lžička strouhané kůry a 1 lžička šťávy z 1 bio citronu, sůl, 300 g mrkve, 3–4 snítky plochého listu petržel.

Příprava

Maso osušíme, potřeme 1/2 lžičkou oleje a opepříme. Lístky máty nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Smícháme mátu, česnek, citronovou kůru a citronovou šťávu se špetkou soli. Mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Přikryjeme a vaříme na 1 lžičce oleje cca 8 minut. Maso opékáme na 1/2 lžičky oleje asi 5 minut. Mrkev osolíme a posypeme nasekanou petrželkou. Maso nakrájejte šikmo, podávejte s mrkví a mátovou polevou.

Varianta: Mrkev vyměníme za dýni (např. Hokkaido) a dochutíme zázvorem.

Královské krevety s mangem a jarní cibulkou

Ingredience

1 ČL sójové omáčky, 2 ČL rýžového octa, 2–3 ČL limetkové šťávy, sůl, mletý pepř, 1 ČL sezamového oleje, 1 malý kousek zázvoru, 1/2 ČL sambal oelek, 3–4 jarní cibulky, 1/ 2 malá manga (100 g dužiny), 1 červená paprika (170 g), 1/2 svazku koriandru, 100 g krevetových ocásků (syrových, připravených k vaření), 1 lžička řepkového oleje.

Příprava

Sójovou omáčku smícháme s rýžovým octem, 1 lžičkou limetkové šťávy, solí, pepřem a sezamovým olejem. Zázvor oloupeme, nastrouháme najemno a vmícháme se sambalem. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Mango oloupeme, dužinu nakrájíme na kostičky. Papriky očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Vše smícháme se zálivkou. Nasekáme lístky koriandru. Rozsypeme na salát. Na rozpáleném oleji smažíme krevety z každé strany asi 2 minuty. Dochutíme zbylou limetkovou šťávou, solí a pepřem a podáváme se salátem.

Vegetariánská varianta: 100 g hladkého tofu marinujte se sójovou omáčkou a limetkovou šťávou, poté krátce orestujeme.

Rozmarýnové kuře s balzamikovou zeleninou

Ingredience

1 červená a 1 žlutá paprika (cca 300 g), 2 ČL olivového oleje, 200 ml vývaru, 1–2 ČL kaparů, 4 zelené olivy bez pecky (15 g), 100 g kuřecích prsních řízků, 2 plátky parmské šunky bez tuku (40 g), 1 snítka rozmarýnu, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 ČL balzamikového octa, 1–2 špetky skořice, 1 snítka bazalky.

Příprava

Papriky očistíme, omyjeme a nakrájíme nadrobno. Smažíme na 1 lžičce oleje asi 2 minuty. Zalijeme vývarem a dusíme 10 minut. Přidáme kapary a olivy. Kuřecí řízek osušíme, opepříme a obalíme v šunce. Zajistěte snítkou rozmarýnu. Smažíme ve zbylém oleji 12 minut. Papriky ochutíme solí, pepřem, balzamikovým octem a skořicí. Navrch nasypeme lístky bazalky. Podáváme k masu.

Vegetariánská varianta: 100 g hladkého tofu marinujme s 1 lžící sójové omáčky cca 1 hodinu. Smažíme na 1 lžíci oleje dozlatova.

Treska s fenyklovou cuketovou zeleninou

Ingredience

150 g cukety, 150 g fenyklu, 1 cibule (60 g), 1 ČL semínek fenyklu, 1 ČL soli, 3–4 snítky ploché petržele, 3 ČL olivového oleje, 100 ml vývaru, 150 g filet z tresky, 1–2 lžičky citronové šťávy, černý pepř z mlýnku.

Příprava

Cukety a fenykl očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Semena fenyklu rozdrtíme najemno v hmoždíři a smícháme se solí. Petržel nakrájíme na proužky. Na 1 lžičce oleje zpěníme cibuli, přidáme fenykl, restujeme 3 minuty. Přidáme cuketu a vývar, vaříme 10 minut. Rybu osušíme a opékáme na zbylém oleji asi 4 minuty z každé strany. Dochutíme citronovou šťávou a pepřem. Zeleninu dochutíme fenyklovou solí a pepřem. Posypeme petrželkou a podáváme k rybě.

Pečený hermelín na salátu

Ingredience

100 g nízkotučného hermelínu, 1 lžíce mandlových lupínků, 200 g rajčat, 1 jarní cibulka, 1 lžička olivového oleje, 100 g jehněčího salátu.

Příprava

Hermelín vložte do malého kastrolu a posypte mandlovými vločkami. V horké troubě (200 stupňů) krátce rozpustíme. Rajčata a jarní cibulku očistíme, nakrájíme najemno, smícháme s olivovým olejem. Jehněčí hlávkový salát nebo rukolu očistíme, opláchneme a osušíme. Položíme hlávkový salát a sýr, pokapeme rajčatovým dresinkem.

Proužky míchaných vajec na rajčatovém salátu

Ingredience

400 g rajčat, 2 jarní cibulky, sůl, pepř, špetka cukru, 1 lžička olivového oleje, 2 vejce, 3 lžíce chilli steakové omáčky, 2 lžíce nízkotučného mléka.

Příprava

Rajčata a jarní cibulku očistíme, opláchneme, nakrájíme na malé kousky a promícháme. Dochutíme solí, pepřem, špetkou cukru a olivovým olejem. Vyšleháme vejce, chilli steakovou omáčku, sůl a nízkotučné mléko. Míchaná vejce necháme v potažené pánvi zatuhnout, nakrájíme na nudličky a podáváme studená nebo teplá na rajčatovém salátu.

Večeře

Protein k večeři rychle rozpouští kila, tak proč toho nevyužít ve spánku.

Krůtí řízek se salátem z červené řepy

Ingredience

200 g červené řepy (předvařené, alobal), 3–4 lžičky citronové šťávy, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 1 řízek z krůtích prsou (100 g), 1 lžička olivového oleje, 3–4 snítky plochého listu petržel, 6–8 snítek pažitky, 1/2 hrnku jogurtu (1,5 % tuku), 50 g světlého sýru feta.

Příprava

Červenou řepu nakrájíme na nudličky, přidáme 2–3 lžičky citronové šťávy a dochutíme solí a pepřem. Řízek osušíme. Smažíme na rozpáleném oleji asi 4 minuty z každé strany, dochutíme solí a pepřem. Petrželku a pažitku omyjeme, nakrájíme na malé kousky, vmícháme do jogurtu, dochutíme zbylou citronovou šťávou, solí a pepřem. Rozdrobíme fetu a posypeme řepu. Podáváme s dipem k řízku.

Varianta: Krůtí prsní řízek nahraďte 150 g studeného drůbeže nebo vařené šunky.

Meloun se šunkou a mozzarellou

Ingredience

1 světlá mozzarella (125 g), 1 ČL olivového oleje, 2 ČL balzamikového octa, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 1/2 melounu melounu (200 g dužiny), 50 g libové uzené šunky, 4 snítky bazalky.

Příprava

Mozzarellu scedíme a nakrájíme na plátky. Smícháme olej, ocet, sůl a pepř a zakápneme. Meloun nakrájíme na měsíčky, oloupeme a odstraníme semínka. Dochutíme pepřem, podáváme se šunkou a mozzarellou. Navrch nasypeme lístky bazalky.

Chutná varianta: 1 zralá hruška (200 g) a 75 g nivy.

Zdroj: www.fuersie.de/gesundheit/abnehmen/artikel/abnehmen-die-turbo-trennkost





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat