Prostreno.cz

Pití kávy zmenšuje prsa

Máte napěchovaný dekolt a jste na něj pyšná? Jestli vám jeho míry vyhovují, držte se doporučovaného denního množství kávy. Kofein totiž ňadra zmenšuje!

Každý z nás preferuje lehce odlišný druh přípravy svého oblíbeného šálku kávy. Rozdíly se dají najít v konkrétních odrůdách kávových zrn a jednotlivých postupech, přičemž se udává, že káva je v určitém množství tělu prospěšná. Vědci například odhalili, že vykazuje antioxidační a antiradikálovou činnost (1), což je jedině dobře.

Pomáhá, ale i uškodí

Neustálý nárůst volných radikálů v buňkách vytváří podmínky pro tzv. oxidační stres, kdy volné radikály oxidují cévní stěny, molekuly bílkovin, DNA, sacharidy a lipidy. Tyto radikály jsou zvláště aktivní při interakci s membránovými lipidy, které obsahují nenasycené vazby, a tak mění vlastnosti buněčných membrán, přispívají k ateroskleróze a kardiovaskulárním onemocněním. Káva z tohoto hlediska může být užitečná, nicméně pozor, negativně ovlivňuje velikost podprsenky.

Přišli na to švédští vědci v čele s hlavní autorkou studie Helenou Jernstroem, která sledovala údaje spojující ženy s velkým poprsím (celkem jich bylo 270) a se zvýšeným rizikem diagnózy rakoviny prsu (2). Uvedená výzkumnice tvrdí, že zhruba polovina žen je nositelkou genu, jež je zodpovědný za zmenšování prsou v případě, že žena má „od přírody naděleno“ a zároveň pije více kávy než je zdrávo. Vinou kofeinu se údajně ňadra mírně zmenší, ale nezmizí. Tak aspoň nějaká úleva!

Lze poznat, kdo holduje kávě?

Sluší se ovšem uvést, že každý, kdo si myslí, že může poznat, které ženy kávu pijí a které ne, pouze podle míry podprsenky, zažije zklamání. Problém je, že u podprsenky existují dvě míry  velikost košíčků a obvod, a jelikož úbytek „materiálu“ není tak markantní, ve spodním prádle ani nemusí být viditelný.

Množství, které se považuje za bezpečné

V každém případě dle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) si zhruba 70kilový dospělý člověk může denně bez obav o své zdraví dopřát 400 mg kofeinu. Při nadměrném příjmu kofein má špatný vliv na kardiovaskulární systém (způsobuje bušení srdce a zvýšení krevního tlaku), dráždí centrální nervovou soustavu (stojí za nervozitou, pocením nebo třesem), v neposlední řadě oddaluje usínání. U velikosti podprsenky to tak pouze začíná.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665516/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18813311/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat