Prostreno.cz

Vitaminy pro lepší pleť

Péče o pleť by měla být nezbytnou součástí vaší denní rutiny. Koneckonců kůže je největší orgán vašeho těla.

Většina zdravotníků vám nejspíše pohotově odpoví, že pokud si chcete udržet zdravou pokožku, měli byste se vyhnout škodlivým ultrafialovým (UV) paprskům a používat ochranný opalovací krém při pobytu na slunci. Ovšem to není tak úplně přesné. Již pouhých 10–15 minut každodenní expozice na slunci pomáhá vytvářet vitamin D (v celé pokožce). Vitamin D je spolu s vitaminy C, E a K jedním z nejlepších vitaminů pro vaši kůži!

A právě dostatek uvedených vitaminů zajistí, že vaše pleť bude vypadat zdravě a mladistvě. Obzvlášť, pokud se chcete zbavit tmavých skvrn, zarudnutí, vrásek apod. Vitaminy pro lepší stav pleti jsou dostupné nejen v doplňkové formě, ale nacházejí se také v produktech péče o pleť. Pojďme se teď na ně podívat trochu podrobněji.

Vitamin D

Vitamin D se tvoří primárně tehdy, když vaše kůže absorbuje sluneční světlo. Vitamin D je poté transportován do celého těla, aby pomohl vytvářet zdravé buňky. Patří sem i samotná pokožka, kde vitamin D hraje důležitou roli (mimo jiné) v tónu pleti. Příjem vitamínu D můžete zvýšit pobytem na slunci denně po dobu 10–15 minut (nejprve se však poraďte se svým lékařem, obzvláště pokud máte v rodině rakovinu kůže). Také konzumací obohacených potravin, jako jsou snídaňové cereálie, pomerančový džus a jogurt, a konzumací potravin, které přirozeně obsahují vitamin D, jako je losos, tuňák a treska. Přijímáním vitaminu D v podobě doplňků stravy.

Vitamin C

Vitamin C se nachází ve vysokých hladinách v epidermis (vnější vrstva kůže) a také v dermis (vnitřní vrstva kůže). Jako významný antioxidant pomáhá v boji proti rakovině a hraje rovněž významnou roli při produkci kolagenu, jenž pomáhá udržovat vaši pokožku zdravou a pružnou. To je důvodem, proč je vitamin C jednou z klíčových složek nacházejících se v mnoha produktech péče o pleť (zejména proti stárnutí). 

Vitamin C také napomáhá procesu hojení ran a může pomoci zmírnit známky stárnutí (hraje důležitou roli v přirozené syntéze kolagenu v těle). Doporučená denní dávka je 1 000 mg denně. Pokud zjistíte, že ve stravě nepřijímáte dostatek vitaminu C, můžete jíst více citrusových potravin, jako jsou pomeranče a citrony, a další rostlinné zdroje vitaminu C, jako jsou jahody, brokolice a špenát.

Vitamin E

Stejně jako vitamin C je také vitamin E významných antioxidantem. Mimo jiné vitamin E účinně absorbuje škodlivé UV záření ze slunce. Tzv. „Fotoprotekce“ je schopnost těla minimalizovat poškození způsobené UV zářením, což v přímém důsledku pomáhá předcházet tmavým skvrnám a vráskám. Přirozeně tělo produkuje vitamin E prostřednictvím kožního mazu.

Vitamin E je sice přítomen v mnoha produktech péče o pleť, nicméně problém je v tom, že jakékoli účinky by mohly být při vystavení slunci minimalizovány. Příjem dostatečného množství vitaminu E ve stravě je tedy mnohem vhodnější. Svůj příjem vitaminu E zvýšíte konzumací ořechů a semen (mandle, lískové ořechy a slunečnicová semínka), a užíváním multivitaminového nebo samostatného doplňku s obsahem vitamínu E.

Vitamin K

Vitamin K je nezbytný k procesu srážení krve v těle, což pomáhá tělu hojit rány, modřiny a pooperační otoky a rány. Výrazně pomáhá také k redukci strií, vějířkových cévek, jizev, tmavých skvrn, a kruhů pod očima. Vitamin K je přítomen v mnoha pleťových krémech a léčivech. Lékaři často používají krémy obsahující vitamín K u pacientů, kteří právě podstoupili operaci, aby tak pomohli snížit otoky a modřiny. Svůj příjem vitaminu K můžete zvýšit konzumací kapusty, špenátu, hlávkového salátu, zelí, zelených fazolek apod.

Promluvte si se svým lékařem

Vitaminové doplňky jsou v dnešní době snadno dostupné, proto se poraďte se svým dermatologem nebo lékařem, a zjistěte, jaké doplňky stravy jsou pro vás nejvhodnější. A až příště budete v drogerii procházet uličkou s produkty péče o pleť, mrkněte se, zda jsou tyto čtyři užitečné vitaminy součástí vašich oblíbených produktů. 

Zdroje: www.healthline.com/health/4-best-vitamins-for-skin, www.healthline.com/health/all-about-vitamin-e, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19702033/, www.ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat