Prostreno.cz

Bylina léčící ženské sexuální problémy je běžně k mání

Starověká léčivá bylina, která pomáhá ženám při sexuálních problémech, je čím dál oblíbenější. Co všechno se díky ní i ve vaší ložnici změní?

Drmek obecný, kterému se lidově říká mnišský pepř. Už jste o něm slyšeli? Jedná se o subtropický keř z čeledi hluchavkovitých a rodu drmek. Nádherné květy tohoto stromu (Vitex agnus-castus) vytvářejí malé tmavé plody (bobule) připomínající zrnka pepře. Starověcí evropští bylinkáři věřili, že právě tyto bobule potlačují libido a pomáhají těm, kdo hledají cudnost. Ironií je, že ve skutečnosti je tomu obráceně.

Jistá íránská studie ukazuje, že sušené bobule v prášku zvyšují sexuální touhu žen a mají několik dalších účinků, které by mnohé dámy, jež se s drmkem ještě nesetkaly, jistě uvítaly. Drmek zvyšuje ženské vzrušení, usnadňuje nástup orgasmu a zmírňuje bolesti související se sexem, stejně jako projevy PMS (1). A tohle je důkaz.

Účinky již po 16 týdnech

Vědci se zeptali 205 sexuálně aktivních žen v reprodukčním věku, které gynekologové navštívili v univerzitním lékařském centru v Íránu, zda mají sexuální problémy a chtějí více sexuálního potěšení. Ženy byly vyloučeny, pokud užívaly antikoncepční pilulky nebo měly v minulosti deprese či problémy s alkoholem a drogami. Zbylých 112 účastnic, jež dokončily standardní průzkum, vědci rozdělili na poloviny. První užívala 4 mg sušených bobulí drmku denně, ta druhá placebo.

Lepší sexuální život po všech stránkách

Po 16 týdnech skupina s placebem hlásila o něco menší sexuální bolest, ale žádné další změny. Nicméně ženy, které užívaly drmek, vykazovaly několik sexuálních výhod, které byly vysoce statisticky významné. Jednalo se o zvýšenou sexuální touhu, snazší erotické vzrušení, lepší vaginální lubrikaci, menší bolesti, snadnější dosahování orgasmu a celkově vyšší sexuální uspokojení. To ale není všechno.

Drmek podporuje i laktaci

Starořecký lékař/bylinkář Pedanius Dioscorides (40–90 n. l.) napsal první západní lékařskou učebnici De Materia Medica (O lécích). V té uznal vliv drmku na ženský reprodukční systém a v neposlední řadě listy a bobule tohoto stromu doporučil k léčbě problémů s laktací, k vypuzení placenty a ke kontrole krvácení po porodu. „Pokud krev teče z lůna,“ napsal Dioscorides, „nechte ženu pít tmavě červené víno, do kterého namočte listy Vitex agnus-castus. Ale jak čas plynul, drmek se začal považovat za prostředek potlačující sex.

Během středověku byly kněžím a mniškám noviciátu při vstupu do klášterů před nohy rozsypány květy drmku, které je symbolicky připravovaly na celoživotní čistotu. Proto také to lidové označení „mnišský pepř“. Moderní výzkum však ukázal, že drmek se zaměřuje na hypofýzu, snižuje hladiny estrogenu a zvyšuje hladiny progesteronu. Tyto hormonální změny vysvětlují prosexuální účinky drmku.

Kam zajít nakupovat?

Produkty z drmku jsou dostupné ve většině obchodů se zdravou výživou a v obchodech s doplňky stravy. Většina z nich nabízí extrakty v kapslích nebo tinkturách.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34667794/, www.wikipedia.org





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat