Prostreno.cz

Nejhorší potraviny a nápoje urychlující stárnutí pleti

Pramen mládí ještě nikdo nenalezl, bohužel. Navíc mnoho lidí vypadá na svůj věk mnohem starší. Čím to je? Kvalitu a vzhled pleti ovlivňuje nejen genetika a životní styl, ale i jídelníček. Pakliže se chcete vyhnout předčasnému stárnutí pokožky, držte se dál od těchto věcí!

Každý z nás si občas dopřeje nějaký ten hřích v podobě sladkostí, slaných, smažených brambůrků či jídel připravených na přepalovaném tuku. Pokud to není pravidlo, zase tak moc se neděje, ale v opačném případě, tedy za předpokladu, že je nezdravý jídelníček plný cukrů, soli a prázdných kalorií, nevěstí to nic dobrého. Stejně jako existují potraviny proti stárnutí, platí to i obráceně. Časem se na vaší tváři může projevit nedisciplinovaný výběr toho, co jíte a pijete. A co nejhoršího urychluje stárnutí pleti?

Sycené limonády a sladkosti

Věci, kvůli kterým pokožka strádá, mají obvykle několik společných věcí: jsou vysoce zánětlivé, postrádají vlákninu a antioxidanty a často pocházejí ze živočišných zdrojů. Konzumace zánětlivých potravin zvyšuje markery zánětu v těle. Tyto markery zkracují drobné struktury DNA zvané telomery, které se nacházejí na konci chromozomů, což způsobuje, že pokožka stárne výrazně rychleji. K takovým patří sycené limonády, sladkosti i slané tyčinky a brambůrky – spouštějí zánět.  Dermatologická studie také zjistila, že cukr má negativní vliv na kolagenová vlákna (1). V překladu to znamená, že váš oblíbený dortík k ranní kávě způsobuje vrásky a dělá vaši pokožku sušší a méně pružnou.

Mléčné výrobky

Některé mléčné výrobky mají vysoký obsah nebezpečných trans-tuků, které jsou zánětlivé a podporují stárnutí pokožky. V podstatě se ukazuje, že standardní západní strava sestávající z masa a mléčných výrobků, jež je plná cholesterolu, ale chybí v ní vláknina, způsobuje záněty a rychlejší stárnutí pleti. Jídelníčky s vysokým obsahem tuku zároveň zpomalují hojení kůže tím, že podporují kožní oxidační stres a snižují syntézu proteinů (2).

Zpracované maso

Slanina, feferonky, salám… od sendvičů po pizzu, tyto „mňamky“ patří k těm nejslanějším, do kterých se můžete zakousnout. Bohužel, navzdory tomu, že poskytují chuťový zážitek, postrádají nutriční hodnotu. Zpracované maso je nabité sodíkem, jež způsobuje otoky. Navíc ukrývá konzervační látky zvané „dusičnany“, které spouštějí zánět a mohou přispět ke vzniku rakoviny (3). Zpracované maso také využívá vitamin C, nezbytný pro tvorbu kolagenu a zdravou pokožku.

Smažená jídla

Cibulové kroužky s chilli omáčkou, smažený sýr s hranolkami, smažená kuřecí křidélka a podobně. Tak dobré na jazyk, tak špatné pro pokožku. Když se potraviny smaží na rozpálených olejích, uvolňují volné radikály, které poškozují pokožku a způsobují její rychlou ztrátu pružnosti. Horší je, že obsahují nebezpečné trans-tuky a hydrogenované tuky, jež snižují tekutost buněk, přetěžují játra a podporují záněty (4).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20620757/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146365/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7139399/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3299230/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat