Prostreno.cz

Kuchyňské koření úspěšné v boji s akné

Červené pupínky, které rostou jako houby po dešti, netěší asi vůbec nikoho. Máte s nimi také co dočinění? Nejvyšší čas povolat do akce hřebíček, badyán nebo kurkumu!

Na výskyt akné už si dávno nestěžují jen dospívající. Červené pupínky totiž trápí i jedince v pokročilém věku! Naštěstí však existuje spousta léčebných metod, které nezahrnují jen mastičky a léky na lékařský předpis, ale i přírodní a domácí prostředky. Jde-li o právě o druhou z nabízených možností, lze vsadit i na některé koření. Do kterých byste to neřekli?

Hřebíček jako přítel problematické pleti

Když se řekne hřebíček, automaticky si představíte svařené víno? Podobně to má asi hodně lidí. Ale toto voňavé koření se nepřidává jen do něj. Mnoho kuchařů po celém světě ho využívá i při přípravě dušených pokrmů, polévek, omáček a rýžových specialit. Byla by ale chyba myslet si, že se hřebíček hodí jenom při vaření. Jeho antiseptické a protizánětlivé vlastnosti jsou totiž náramně užitečné i v boji proti akné. Rozemelte pár kousků na prášek a smíchejte ho s trochou esenciálního tea tree oleje. Získanou směsí si uhříky potírejte každý večer před spaním. Pozitivní změny se dostaví co nevidět.

I badyán má skvělé kosmetické přednosti

Další kulinářskou přísadou, která si přímo říká o vyzkoušení, je badyán. I on je velkým nepřítelem akné, ovšem má i jiné výhody. Zlepšuje vzhled jizev, urychluje regeneraci kožních buněk, a navíc zpomaluje předčasné stárnutí. Proč si z něj tedy nepřipravit domácí tonikum? Budete potřebovat jen pět badyánů a šálek filtrované vody. Obojí deset minut povařte na mírném ohni, nechte vychladnout a přelijte do uzavíratelné nádoby. Tímto mazáním si pokožku ošetřujte pravidelně, jeho účinky vás překvapí.

Nešetřete ani s kurkumou

Kurkuma neboli indický šafrán se k léčbě kožních obtíží často používá v ajurvédě i tradiční čínské medicíně. A důvod je jasný –⁠ vyniká svými protizánětlivými, antioxidačními, antiseptickými i antibakteriálními schopnostmi, proto je při akné nanejvýše vhodná. Rozmíchejte její špetku v malém množství olivového oleje a vyzvěte pupínky na souboj. S touto zbraní máte vítězství v kapse.

Zdroj: www.healthybuilderz.com, www.healthline.com





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat