Prostreno.cz

Trvale udržitelná středomořská dieta

Středomořská dieta se těší obrovské popularitě. A není se co divit, její prospěšné vedlejší účinky na zdraví mluví asi za vše. Chcete ji ochutnat na vlastní jazyk? Poznejte, okolo jakých potravin se točí!

Středomořská strava se trvale řadí mezi jednoznačně nejlepší stravovací plány vůbec. Z velké části je to dáno tím, že vlastně nejde o žádný extra přísný a omezující režim, ale spíše obohacení jídelníčku o zdravé a prospěšné potraviny, které jsou cenově dostupné. S tím se samozřejmě pojí i určité benefity, na něž odborníci a výživoví poradci tak často a rádi upozorňují.

Když jídlo pomáhá a chrání

Středomořská strava se dává do souvislosti s celou řadou zajímavých pozitiv. Z četných vědeckých studií vyplývá, že omezuje riziko srdečních onemocnění a zabraňuje kognitivnímu poklesu a tím i rozvoji Alzheimerovy choroby, přičemž podporuje hubnutí a snižuje pravděpodobnost diabetu. Dále ulevuje při revmatoidní artritidě, působí proti rakovině, reguluje škodlivý cholesterol, přispívá k normalizaci krevního tlaku a zlepšuje fyzickou výkonnost. Že byste tuhle dietu zkusili, ale nevíte, jak na ni? Zde je podrobný průvodce pro začátečníky.

Více zeleniny, méně cukru

Jak již napovídá název, toto stravování zahrnuje především potraviny, které pocházejí ze zemí sousedících se Středozemním mořem – konkrétně pak Řecka, Itálie, Španělska, Maroka, Egypta a Libanonu. Jde tedy hlavně o čerstvé ovoce a zeleninu, důraz se však klade i na ryby, mořské plody a olivový olej. Při této dietě byste měli konzumovat také luštěniny, mléčné výrobky, celozrnné produkty a preudoobiloviny, jako je quinoa, pohanka a amarant. K těmto pokrmům si klidně dopřejte sklenku vína, pravidla to nevylučují. Co byste ale výrazně omezit měli, to jsou rafinované sacharidy, nasycené tuky, polotovary, mražená jídla a zpracované potraviny, a to včetně masa. Klobásku tedy jen občas a ve výjimečných případech! Ale vedlejší účinky středomořské stravy na zdraví za to stojí, nemyslíte?

Zdroje: www.bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-016-0677-4, www.journals.lww.com/epidem/Fulltext/2013/07000/Mediterranean_Diet,_Cognitive_Function,_and.1.aspx, www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0708681, www.ds.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/#rheumatoid, www.jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2434738, www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0087539, nature.com/articles/s41366-018-0299-3





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat