Prostreno.cz

Oblíbené ovoce nápomocné při hubnutí

Jablka seženete čerstvá po celý rok, je tedy nejvyšší čas dát si jablko každý den – a posílit své zdraví a vylepšit postavu s minimální námahou.

Z vědeckého hlediska je konzumace jablek každý den zdraví prospěšná, posiluje imunitní systém a účinně pomáhá organismu s detoxikací, protože jsou bohatá na vitaminy A, B a C, poskytují kyselinu listovou, sekundární rostlinné látky a minerální látky, zejména draslík a hořčík. A co víc, obsah kyselin působí jako extra dávka svěžesti pro buňky, stimuluje důležité metabolické a čisticí procesy a působí jako přirozený tlumič chuti k jídlu. Navíc ovocná vlákna (konkrétně obsah pektinu) působí jako balastní látka, protože nabobtnají a udrží vás na dlouhou dobu sytými. 

Jablko denně – nebo byste raději „ hodně jablek denně“ ? V případě jablečné diety platí: Více je více. A protože koncentrace cenných životně důležitých látek je obzvlášť vysoká ve slupce, měli byste jablka vždy nejprve důkladně omýt pod čistou vodou a poté si je vychutnat i se slupkou.

Jak funguje jablečná dieta? Tyto 3 triky pomáhají tělu detoxikovat.

Udělejte z jablka předkrm

A před každým jídlem! Tímto způsobem se žaludek naplní dužinou bohatou na vitaminy a vlákninu, takže se budete cítit sytí rychleji a déle a vlastně sníte méně skutečného jídla, tedy celkově přijmete méně kalorií. Plus: Díky vysokému obsahu kyselin působí jablko nalačno jako nastartování a nastartuje metabolismus i spalování tuků. Pektin obsažený v ovocné vláknině navíc udržuje hladinu cukru v krvi v rovnováze a zabraňuje chutím.

Vyzkoušejte více jablečných receptů

Jasně, různé druhy jablek samy o sobě přinášejí rozmanitost a dát si jablko s ovocným salátem, do jogurtu nebo k müsli nevyžaduje velkou fantazii. Zavařit ho na kompot nebo kaši také není žádné umělecké dílo – kousky jablka jednoduše podusíme s asi 300 ml vody v přikrytém hrnci do měkka, občas zamícháme a (logicky!) nepřidáváme cukr. 

Pokud však chcete využít výše zmíněný jablečný efekt ke zlepšení své postavy a efektivnímu jídelníčku, měli byste vyzkoušet více, mnohem více, jablečných receptů a ideálně si křupavé nakyslé ovoce dát na talíř několikrát denně. Například v kombinaci se zeleným salátem nebo červenou řepou, jako doplněk k zelenině wok, pyré s dalšími dietními posilovači, jako je zázvor, grapefruit, celer, ovesné vločky a/nebo okurka do smoothie nebo jako horké pečené jablko přímo z trouby.

Jablečný ocet

Jablečný ocet je klasikou pro podporu trávení a stimulaci důležitých detoxikačních procesů a pro jasnější pleť. Rozmíchejte lžíci jablečného octa, který má poměrně jemnou chuť, ve sklenici vody a vypijte ji na lačný žaludek – každé ráno, nejlépe po dobu několika týdnů. Ale jablečný ocet by se měl používat vždy jako doprovod k dietě, s mírou, a pokud ho snášíte dobře. Pokud váš žaludek reaguje na kyselý nápoj citlivě, můžete alternativně nastartovat metabolismus pomocí octových kapek bez cukru. Oba (octová voda nebo kapky) jsou určeny k tomu, aby působily proti pomalému trávení způsobenému změnou stravy a zajistily jasnější pleť – v případě pochybností nebo při nesnášenlivosti postačí čerstvě uvařený jablečný protlak nebo nastrouhané jablko.

Zdroj: www.healthline.com, www.fitnessmag.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kachní stehna se špenátem

(4 hlasů)

Dušené hovězí maso

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat