Prostreno.cz

Tohle musíte vědět o česneku

Jeho aroma a chuť si nelze s ničím jiným splést. Česnek je králem kuchyně i lidového léčitelství, ale i on má svoje limity. Jak dlouho vydrží čerstvý a co všechno musíte vědět o jeho skladování a trvanlivosti?

Česnek je cibulovitá zelenina, která se obvykle sází na začátku podzimu a sklízí koncem léta. Je to chutná, štiplavá bylina a zároveň základ mnoha jídel. Pokud jste někdy přemýšleli, jak dlouho česnek vydrží ve vaší spíži, zde je přehled těch nejzákladnějších informací.

Jak dlouho vydrží čerstvá celá cibule česneku?

Čerstvý česnek je k dostání po celý rok ve většině obchodů s potravinami. Bulva by měla být pevná a ideální hřebíček je pokryt tenkou, papírovou slupkou. Celá cibule česneku vydrží asi dva až tři měsíce, pokud je skladována na chladném a suchém místě. Stroužky lze během této doby použít podle potřeby. Pokud je česnek nasekaný nebo drcený, vydrží jen asi jeden týden. Trvanlivost česneku se dá prodloužit zmrazením.

Jak dlouho vydrží zpracovaný česnek?

Zpracovaný česnek je druh česneku, který byl nějakým způsobem ošetřen, kupříkladu mořením, zmrazením, sušením nebo konzervováním. Při správném skladování může vydržet velmi dlouho, i když jeho chuť není tak intenzivní. Vždy závisí na typu zpracování, kterým prochází.

Nakládaný česnek v chladničce počká přibližně šest měsíců, zatímco ten zmrazený spotřebovat můžete až za rok. Sušený česnek bývá v kondici obvykle šest měsíců, ale je třeba jej skladovat na chladném a tmavém místě. Několik let se pak dá uchovávat česnek konzervovaný. Trvanlivost zpracovaného česneku závisí na řadě faktorů, včetně balení, podmínek skladování a typu česneku. Obecně však zpracovaný česnek vydrží 3 až 6 měsíců.

Kdy je něco špatně?

Česnek je velmi všestranná a zdravá potravina, o tom není pochyb. Při skladování na chladném a suchém místě vydrží až 3 měsíce. Po této době začíná rašit a má nahořklou chuť. Pokud si všimnete, že je spíš sladší, voní po cibuli nebo vlhké zemi, pokazil se a neměl by se jíst.

Jedním z nejviditelnějších příznaků, že se česnek pokazil, je, když začne klíčit. Jakmile vypozorujete, že ze stroužků vycházejí zelené výhonky, česnek již není jedlý. Dalším znakem je, pokud stroužky zhnědly nebo zčernaly. Je-li tomu tak, je česnek s největší pravděpodobností shnilý. Stručně řečeno, vyhoďte ho, a to i když má slizkou strukturu, je suchý anebo scvrklý.

Správné skladování čerstvého česneku

Česnek vždy skladujte na suchém a tmavém místě. (Světlo a vlhkost mohou způsobit růst plísní.) Vhodná je pokojová teplota. Při vysokých teplotách se kvalita a trvanlivost česneku rapidně snižuje. Také používejte nádoby, které umožňují dobrou cirkulaci vzduchu. Skvělý je koš z drátěného pletiva, papírový sáček či specializovaná dóza na česnek s větracími otvory, díky kterým je potlačen štiplavý zápach česneku.

Zdroje: www.eatlikeanitalian.com, www.thepioneerwoman.com, www.wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat