Prostreno.cz

Pravda o náhražkách cukru

Jsou náhražky cukru jako agávový sirup, javorový sirup, med nebo stévie opravdu zdravější a ekologičtější? Některé odpovědi vás překvapí.

Mnoho lidí stále častěji volí potraviny s co nejmenším množstvím „cukru“ – bez ohledu na to, odkud celkový obsah cukru v potravině skutečně pochází. Lidé si místo cukru raději vybírají produkty, které obsahují údajně zdravější alternativy.

Řepný a třtinový cukr

Nejrozšířenější cukr u nás, „řepný cukr“, pochází z cukrové řepy a skládá se ze 100% sacharózy. Třtinový cukr je také 100% sacharóza a od řepného se liší pouze tím, že se vyrábí z tropické cukrové třtiny namísto místní cukrové řepy. Cukr je vysoce kalorický a neobsahuje žádné vitamíny. Barva cukru také nic nevypovídá o jeho zdravotních přínosech. Protože většinou nejde o celý třtinový cukr, který je nerafinovaný, ale o barevný bílý cukr.

Agávový sirup

Tato náhražka cukru získává svou sladkost ze směsi fruktózy („ovocný cukr“) a glukózy („dextróza“), díky čemuž má jednu z nejnižších hodnot glykemického indexu mezi přírodními sladidly. Jeho vyšší obsah minerálních látek, stopových prvků a sekundárních rostlinných látek, jako u všech nerafinovaných produktů, znamená, že se uvádí jako „zdravá náhražka cukru“. Aby měl skutečně vliv na zdraví, museli byste ho vypít litry – a to vede spíše ke zdravotním nevýhodám než výhodám.

Med

Před výrobou cukru z cukrové řepy byl med v našich končinách téměř jediným sladidlem. Obsahuje až 85 různých druhů cukru (fruktózu, glukózu, sacharózu, maltózu a další polysacharidy) a je tedy stejně nezdravý jako cukr – s podobným obsahem kalorií!

To, co odlišuje med od krystalového cukru, jsou jeho další cenné složky: pyl, minerály, bílkoviny, enzymy, aminokyseliny, vitamíny a přírodní barviva a příchutě. Med s horkým mlékem je pro svůj mírně antibakteriální a protizánětlivý účinek vhodný například při bolestech v krku.

Když se ale podíváte na obsah složek v miligramech na 100 g medu, rychle vám bude jasné, že byste museli sníst celý sud medu, abyste něj měli užitek! Mnohé z těchto složek se navíc při teplotách nad 40 °C ničí, a proto by byl nesmysl při pečení místo cukru používat med nebo sladit horké nápoje „ze zdravotních důvodů“. 

Javorový sirup

Javorový sirup se často používá jako náhražka cukru, například do čaje. Z asi 40 litrů šťávy se vyrobí pouze jeden litr sirupu, který obsahuje především sacharózu a fruktózu. Klasický javorový sirup obsahuje 45 % vody, což znamená, že jeho obsah kalorií na 100 g je o 260 kalorií nižší než u medu a výrazně nižší než u mnoha druhů cukru. Abyste dosáhli stejné sladící síly jako cukr, potřebujete více javorového sirupu – a pak získáte podobné hodnoty kalorií.

Javorový sirup se tradičně vyrábí v Kanadě, odkud stále pochází většina světových zásob. Čína však objevila zdravotní trend v Evropě a stále více javorového sirupu přichází také z Číny. Nezáleží na tom, zda je to Čína nebo Kanada: Přepravní trasy javorového sirupu jsou dlouhé!

Stévie

Přestože se stévie konzumuje v zemi svého původu Jižní Americe po staletí a ve velkém se pěstuje téměř 100 let a její sladící síla se také v asijských zemích po generace používá místo cukru, glykosidy stévie extrahované z listů rostliny jsou k dispozici a schválené pouze od roku 2011.

V závislosti na produktu mohou být výrobky ze stévie až 450krát sladší než stolní cukr. Stévie je bez kalorií, je metabolizována nezávisle na inzulínu, a proto je také dobrou náhražkou cukru pro diabetiky.

Zdroj: www.de/ratgeber/zuckerersatz/, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat