Prostreno.cz

Jak nezdravé jsou zdravé potraviny

Některé potraviny se obecně považují za zdravé, i když je opak pravdou. Které potraviny je lepší jíst raději opatrně a s rozumem?

V oblasti stravy a potravin existuje mnoho různých názorů a mýtů. Je proto nesmírně důležité informovat se, vytvořit si vlastní názor a rozvíjet cit pro to, co je pro vás dobré! Vzhledem k tomu, že džungle různých názorů a teorií je často velmi nepřehledná a reklamní průmysl ke zmatku přispívá, není vždy snadné jíst zdravě. 

Proto máme krátký seznam pseudozdravých potravin, kterých raději nejezte příliš mnoho!

Cereální směsi

Müsli je pro mnohé z nás pevnou součástí jídelníčku a má pomoci začít den zdravě. Zatímco domácí müsli nás optimálně podpoří a hodně přispívá k vyvážené stravě, u hotových müsli směsí tomu tak bohužel velmi často není! Pohled na složení odhalí, že často obsahují extrémně vysoký podíl cukru, většinou ve formě glukózového sirupu. To zase může vést k četným nežádoucím důsledkům, od přibírání na váze až po zánět a hormonální nerovnováhu.

Agávový sirup z modré agáve

Již několik let existuje stále více alternativ ke konvenčnímu cukru. Agávový sirup se těší dobré pověsti jako přírodní sladidlo, zejména s ohledem na zdraví. Ale agávový sirup je obvykle vysoce zpracovaný a pokud pochází z modré agáve, skládá se z velké části – dokonce až z 90 % – z fruktózy. Fruktóza se naproti tomu může metabolizovat pouze v játrech a obvykle se nepřeměňuje na energii, ale přímo na tukové zásoby. Podobně jako alkohol může i nadměrná konzumace fruktózy vést k poškození jater a také zvýšit riziko cukrovky.

Ovocné šťávy

Mimořádně vysoký podíl fruktózy obsahují také ovocné šťávy. Konzervované džusy, které se často nacházejí v supermarketech, jsou navíc plné chemicky generovaných umělých příchutí, které mohou nepříznivě ovlivnit tělesnou rovnováhu a vést ke zdravotním problémům. Když už šťávu, tak čerstvě vymačkanou a jen s mírou!

Proteinové a granolové tyčinky

Běžné proteinové a müsli tyčinky často slibují rychlou a zdravou energii. Mnoho produktů ale často obsahuje až 50 % cukru a jednoduchých sacharidů. Často obsahují i ​​sladidla, která extrémně negativně ovlivňují metabolismus a mohou poškodit i nervový systém. Obsah tuku v mnoha tyčinkách je také často velmi vysoký, což také zvyšuje obsah kalorií. Obecně je vhodné nekupovat žádné proteinové nebo müsli tyčinky, které obsahují suroviny, které neznáte. A nejlepší je samozřejmě vychutnat si domácí tyčinky.

Bezlepkové výrobky

S větším povědomím o negativních účincích lepku je k dispozici stále více bezlepkových výrobků. To, co zpočátku vypadá jako jednoduchá alternativa, není při bližším zkoumání tak zdravé, jak si často myslíme. Bezlepkové hotové výrobky často obsahují hodně škrobu a cukru a skládají se z velké části z vysoce zpracovaných surovin, které tělo ve skutečnosti nezná, a proto je neumí zpracovat. Pro zdravou bezlepkovou dietu je proto důležité držet se přirozených potravin a nezaměňovat bezlepkové polotovary se zdravou výživou.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071223/, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK219682/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat