Prostreno.cz

Výjimečné superpotraviny pro silný imunitní systém

Proč má strava tak velký vliv na imunitní systém? A jaké potraviny mu nejvíce prospívají? Nákupní seznam jsme napsali za vás!

Kdo chce mít silnou imunitu, ten by měl zdravě jíst. Je tohle jen neustále omílané klišé? Anebo pravda, přes kterou nejede vlak?

Odolnost začíná na talíři

Ať už si o celé věci myslíte cokoli, výživa vždy byla, je a zřejmě i bude jedním z hlavních faktorů obranyschopnosti. Aby totiž imunitní buňky mohly správně fungovat a bojovat proti škodlivým původcům zdravotních komplikací, vyžadují určité živiny. Ty jim podle výzkumu zveřejněného v časopise Nutrients dodávají energii a pomáhají spouštět kritické buněčné reakce, čímž snižují riziko nákazy. Tyto živiny nenačerpáte ze zpracovaných, balených ani rafinovaných potravin, jež mají pochybný nutriční profil a spojují se s chronickými záněty. Zprostředkovává je právě zdravá strava bohatá na vitaminy, minerály, antioxidanty, vlákninu, bílkoviny a probiotika. Co přesně ideálně zařadit do jídelníčku, abyste na bacili vyzráli?

Listová zelenina je svatý grál

Listová zelenina je štědrá snad na všechny mikroživiny, které jsou pro imunitu nezbytné, a to včetně klíčových vitaminů C, K, B12 a B9. Dvě porce denně vás učiní nejen odolnější, ale podpoří i činnost mozku a srdce. Pamatujte, že nejste odkázaní jenom na saláty. Přidejte pár kousků navíc také do polévek a k masu. Nebo si připravte osvěžující smoothie, čímž si vylepšíte i pitný režim.

Jahody, borůvky a maliny 

Sladkost, která je na lékařský předpis? Tou jsou borůvky, jahody a maliny. Všechny tyto plody mají pověst báječného zdroje antioxidantů, které chrání buňky před poškozením. Naleznete v nich ale i trochu vlákniny potřebné pro vyvážený střevní mikrobiom. Alespoň dvakrát týdně si tenhle šťavnatý mls dopřejte, doporučují výživoví poradci!

Neodpírejte si luštěniny 

Možná na čočku a fazole nemáte z dětství ty nejlepší vzpomínky, ale vyplatí se jim dát druhou šanci. Obsahují vysoký podíl bílkovin, které opravují tkáně, účastní se tvorby protilátek a podporují syntézu aminokyselin, jež se podílejí na imunitních reakcích. Pokud luštěniny opravdu nejsou vaším „šálkem kávy“, proteiny poskytuje i kuřecí a krůtí maso, stejně jako tofu, ovesné vločky, ořechy a semínka. V zájmu své silné obranyschopnosti jídelníček obohaťte i o citrusové plody a mléčné výrobky. A sem tam se zahřejte šálkem zeleného čaje. 

Zdroje: www.realsimple.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723551/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat