Prostreno.cz

Překvapivé spouštěče nadýmání

Už zase doslova trpíte nadýmáním? Možná je to tím, že příliš často používáte brčko nebo preferujete nízkokalorické potraviny. A jak s tímhle vším souvisí žvýkačka?

Pocit nafouklého břicha se dá přirovnat k peklu. Tak jistě, nadýmání a s ním související plynatost jen zřídkakdy signalizuje nějaký závažný zdravotní problém, ale koho tohle uklidňuje, když se cítí jak přepuštěný balón? A jeho ucházení je neodpustitelné společenské faux pas! Tohle už nikdy zažívat nechcete? Pak je třeba vyhnout se hlavním spouštěčům. Zatímco některé jsou notoricky známé, jiné zřejmě překvapí.

Viník číslo jedna? Sendvič!

Receptů na neodolatelný sendvič existuje požehnaně. Ti, kteří se jeho přípravou nechtějí zabývat, si ho mohou koupit v pekárně, lahůdkářství, rychlém občerstvení i na benzínové pumpě. Bohužel i ty zdánlivě nejzdravější varianty obsahují velké množství sodíku, které může představovat až 20 procent celodenní stanovené dávky (1). Právě sodík se s nadýmáním spojuje běžně, takže si na něj dejte velký pozor. Číhá i v rohlíku a balených potravinách!

Svá negativa má i brčko 

Existuje řada nápojů, které se doporučují pít brčkem, a to kvůli špatnému vlivu na zubní sklovinu. Počítá se mezi ně třeba kola, citronová voda, zředěný jablečný ocet i ovocné šťávy. Každý uživatel brček by ale měl vědět, že tato pomůcka možná svědčí chrupu, ovšem značně nahrává plynatosti. Podle americké lékařky Stephanie Middleberg je to proto, že s ní kromě nápoje nasajete i spoustu zcela zbytečného vzduchu. Na podobném principu to funguje i v jiné situaci.

Žvýkačku? Ne, díky

Nelze popřít, že žvýkačka dokáže ústa pořádně zaměstnat, což se hodí při hubnutí i odvykání kouření. Americká mluvčí Akademie výživy a dietetiky Alissa Rumsey však varuje, že i ona nahrává zmiňovanému problému, protože při jejím zpracovávání nechtěně polykáte i nadbytečný vzduch (2).

I nízkokalorické potraviny se mohou vymstít

Ať už držíte dietu nebo si jen chcete udržet stávají tělesnou hmotnost, je možné, že preferujete nízkokalorické potraviny, které jsou označované magickým slovem light. Zda děláte dobře, to opravdu těžko soudit. Obsažená umělá sladidla, a to včetně aspartamu a sukralózy, nejsou pro zdraví žádnou hitparádou. A co hůř – bývají i častou příčinou nadýmání. Pro tělo jsou totiž těžko stravitelná a zhoršují funkce střev (3). Zkuste odtučněné produkty z jídelníčku vyřadit, je dost pravděpodobné, že pocítíte okamžitou úlevu.

Zdroje: (1) www.jandonline.org/article/S2212-2672(14)01217-9/fulltext, (2) www.health.com/weight-loss/bloated-all-the-time-11-reasons-why, (3) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2020.598340/full





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat