Prostreno.cz

O zdravotních přednostech sardinek není pochyb

Sardinky, které bývají k mání v každém obchodě, se opravdu nezdají. Věděli jste, že jsou dobré na stres, imunitu, energii, mozkovou činnost i plodnost?

Sardinky jsou tu už stovky let. Říká se, že své jméno získaly po italském ostrově Sardinie, protože v jeho blízkosti žijí v opravdu hojném množství. Živí se pouze planktonem, což znamená, že neobsahují vysoké hladiny rtuti jako jiné ryby. Vzhledem k jejich nutričnímu profilu mohou být důstojným doplňkem stravy. O tyto výhody prostě nechcete přijít!

Multivitamin ukrytý v konzervě

Co se stane, pokud sníte celou jejich konzervu? Zajistíte si tak zhruba 22 gramů bílkovin a 137 procent denní doporučené dávky vitaminu B12. Ovšem výrazně pohnete také se splněním denního přijmu fosforu, vápníku, železa, draslíku, hořčíku i vitaminu E (1). A tohle je pouze zdravotní rozjezd!

Omega-3 mastných kyselin není nikdy dost

Sardinky jsou skutečně bohatým zdrojem protizánětlivých omega-3 mastných kyselin, které tělo využívá ke snížení zánětu, což vede ke zlepšení zdraví srdce, podpoře mozkové činnosti i výrazně nižšímu riziku chronických chorob. Studie ukazují, že konzumace potravin štědrých na omega-3 mastné kyseliny, jako jsou třeba právě sardinky, nás pomáhá chránit před depresí, úzkostí, různými typy rakoviny, revmatoidní artritidou, a dokonce i neplodností (2). Prokázáno je i to, že tyto prospěšné tuky regulují škodlivý cholesterol i úroveň triglyceridů (3).

Energii budete mít na rozdávání

Jak již bylo zmíněno v předchozích řádcích, tyto malé rybky překypují vitaminem B12, což je živina, která moderní populaci často chybí. Její nedostatek je pak spojován nejen s únavou, ale i poruchami mentálních funkcí a zhoršeným zásobováním buněk kyslíkem (4).

Lék na stres. A ten je třeba!

Sardinky vás obohatí také o selen. K čemu ten je dobrý? Selen působí jako důležitý antioxidant, jež zabraňuje oxidačnímu poškození, podporuje detoxikaci, zbavuje stresu a svým způsobem posiluje také obranyschopnost. Neříkejte, že se vám něco takového nehodí!

Zdroje: (1) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175139/nutrients, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17194275/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3875260/, (4) www.draxe.com/nutrition/vitamin-b12-deficiency-symptoms/, (5) www. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21782571/





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat