Prostreno.cz

Vaječné bílky možná nejsou zdravější než celá vejce

Řada kulinářských receptů na zdravá jídla nevyžaduje celé vajíčko, ale pouze jeho bílek. Jak je to s jeho nutriční hodnotou a v čem za pranýřovaným žloutkem pokulhává?

Nevinně se tvářící vajíčko rozdělilo svět na dva tábory. Už zase! Zatímco před pár lety se neustále spekulovalo o tom, zda je zdravé či nikoli, teď se objevilo další dilema, které se týká bílku. Vážně je o tolik lepší než žloutek?

Bílá versus žlutá

Co všechno je vlastně ve vaječném bílku? Pokud teď čekáte dlouhý seznam prospěšných živin, možná budete trochu zklamaní. Jde totiž hlavně o vodu a bílkoviny. Obsah proteinů je zde vysoký a v zásadě tvoří převážnou většinu bílkovinové kapacity vajec. Vyjma této složky to ale nutričně není kdovíjaká hitparáda (1). A jak si stojí žloutek?

Vitaminy schované v tuku

Je pravdou, že žloutek má zhruba 210 miligramů cholesterolu a 5 gramů tuku, což jsou dva hlavní důvody, proč se mu řada lidí obloukem vyhýbá. Možná to ale není tak úplně dobře. Nachází se v něm totiž také klíčové živiny, konkrétně pak lutein a zeaxantin, což jsou karotenoidy nezbytné pro zdraví očí. Dále zprostředkovává vychvalovaný cholin, který dle závěrů odborných výzkumů příznivě ovlivňuje činnost jater a omezuje pravděpodobnost výskytu těhotenských komplikací, přičemž zlepšuje paměť i duševní výkonnost. Žloutek má také vysoký podíl vitaminů A, D, K, B12 a B2, což se o bílku říci nedá (2). Když to vezmeme kolem a kolem, není tedy tak špatný, jak se zdá.

Je to na osobní preferenci

Tak samozřejmě, všechno je to na osobní volbě, protože každá z obou zmiňovaných částí vajíček má svá pro a proti. Jde-li vám jen o navýšení přijmu bílkovin, které prodlužují pocity sytosti, zpevňují pojivové tkáně a povzbuzují imunitu, pak se soustřeďte na bílek. Chcete-li ale získat více živin, pak se nevyhýbejte ani žloutku. Pro zdravého dospělého člověka s normální hladinou cholesterolu a bez významných rizikových faktorů srdečních onemocnění je denní dávka dvou vajec naprosto bezpečná. A navíc jde podle studie (3) zveřejněné v magazínu American Journal of Clinical Nutrition o způsob, jak podpořit správnou činnost kardivaskulárního systému.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17490963/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19906248/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31965140/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat