Prostreno.cz

Jednoduché domácí léky na časté močení

Přijde vám, že až příliš často musíte odpovídat na „volání přírody“? Plní se váš močový měchýř s takovou pravidelností, že se to dá přirovnat k práci na částečný úvazek? Povolejte bazalku nebo kmín!

Časté močení je příznak, který se může objevit v důsledku různých stavů. Těhotenství je jedním z nich. Řeč je však i o cukrovce 1. nebo 2. typu, infekci močových cest, problémech s prostatou, vaginitidě (zánět pochvy), příliš velké konzumaci kávy a alkoholu či diureticích, která způsobují časté močení.

Příznaky častého močení

Časté močení je samo o sobě příznakem, který se může objevit v důsledku kterékoli z výše uvedených příčin. Normální je do 10 močení za den (8x během dne, 2x v noci), při doporučovaném příjmu tekutin. Nutkání často čůrat může potkat každého bez ohledu na věk a pohlaví. Mnohem častěji se však objevuje u jedinců staršího a středního věku, mužů se zvětšenou prostatou a těhotných žen. Naštěstí ve většině případů zabírají domácí prostředky!

Tulsi (bazalka posvátná)

Tulsi je účinná proti různým bakteriím, plísním a virům (1). V ajurvédě se používá k léčbě mnoha infekcí, jako jsou infekce močových cest (běžná příčina častého močení). Několik listů tulsi můžete rozdrtit a sníst je s trochou medu. Listy tulsi uplatněte i při přípravě odvaru, a to spařením v troše vody. Hodí se však i esenciální olej.

Před použitím vždy smíchejte 3–5 kapek tulsi esence s 10 ml libovolného, za studena lisovaného rostlinného oleje (např. olivového, mandlového, meruňkového). Touto směsí potírejte dolní část břicha. Akorát pozor, tulsi není vhodná v těhotenství!

Pasta z granátového jablka

Slupky z granátového jablka nepatří do koše! Mají schopnost ničit mikroorganismy, neboť jsou antimikrobiální (2). Bývají zvláště účinné proti bakterii E.coli, která je zodpovědná především za infekci močových cest (kvůli které může docházet k častému močení). Chcete-li použít granátové jablko jako lék, oloupejte plody tohoto jablka a slupku v usušené a rozemleté verzi přimíchejte do svých oblíbených pokrmů.

Kmín

Kmín je aromatická rostlina a zároveň koření, jež se těší velké oblibě hlavě v kuchyni. Lidoví léčitelé však vědí, že působí proti různým bakteriálním infekcím (3), a navíc se dá aplikovat samostatně, nebo s jinými látkami ničícími mikroby. Kmín napraví časté močení tím, že ho uvaříte ve vodě a vodu vypijete – dvakrát denně.

Brusinkový džus

Předpokládá se, že brusinky mohou být účinné při léčbě infekcí močových cest a aktivitě bakterie E.coli (4). Dají se konzumovat ve formě komerčně dostupné šťávy, ale pochopitelně, že si lze vyrobit šťávu vlastní. A co na myslet především? V případě, že potřeba močit přetrvává delší čas, poraďte se se svým lékařem.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4868837/

(2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7996131/

(3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4731533/

(4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3370320/





Celkem 3 komentářů

Alena Baldenweg
14.03.2023
Sidytady inzerujete svíčky s dřevěným knotem, což je fajn,ale kolik tato svíčky stojí a jestli si to důchodce může dovolit to už je vedlejší protože všechno co je v uvozovkách neškodné , je velmi drahé
13.03.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat