Prostreno.cz

Nápoje pro podporu trávení

Přehnali jste to s jídlem? Je vaše břicho nafouklé a žaludek se zlobí? Vyzkoušejte některý z těchto nápojů, které pomáhají zmírnit břišní potíže, zácpu nebo nevolnost. Jsou účinnější než léky!

To je tíha! Jako když v sobě máte pytel cementu. Co s tím? Pokud chcete vylepšit své trávení, zmírnit nadýmání, křeče, zácpu nebo jiné problémy s trávicím traktem, udělejte si po jídle krátkou procházku, která urychluje vyprazdňování žaludku. A pak se napijte! Čeho?

Voda

Nejlepším nápojem na trávení je stará dobrá voda. Ta pomáhá rozkládat potravu a efektivně ji přenášet trávicím systémem, takže je dobrým parťákem nejen pro hydrataci, ale i pravidelnost ve vyprazdňování. Aby byla voda chutnější, přidejte do ní pár kapek šťávy z citronu nebo limetky. Tím se sníží glykemická odpověď a naopak zvýší žaludeční sekrece (1).

Kombucha

Mnoho odborníků na výživu doporučuje kombuchu, fermentovaný probiotický nápoj určený k obnovení zdraví střev. V obchodech hledejte kombuchu s nízkým obsahem cukru, neboť přidané cukry navíc mohou poškozovat střeva, zvláště pokud jsou konzumovány ve velkém množství. Kombuchu si vychutnejte ideálně kolem poledne, když je ve střevě dost jídla k trávení. (Kombuchu lze pochopitelně připravit i v domácích podmínkách. Násadu kombuchy lze koupit ve zdravé výživě, případně vám ji někdo daruje.)

100% kokosová voda

Pokud trpíte průjmem, ztrácíte elektrolyty. Chcete-li je nahradit, pijte 100 % čistou kokosovou vodu. Je to lepší náhrada elektrolytů než ty slazené, uměle barvené sportovní nápoje (2). V tomto případě se jedná o jeden z nejlepších snadno stravitelných „drinků“, jež bojuje proti nadýmání, protože je plný přírodních minerálů, jako je draslík a hořčík, který zadržuje vodu.

Nápoje s kurkumou

Hlavní složkou kurkumy je kurkumin, jež stimuluje žlučník k produkci žluči, může pomoci zlepšit trávení a působit proti zánětu ve střevní výstelce a v celém těle (3). Do půl litru vařící vody nasypte vrchovatou lžíci kurkumy a nechte asi na 10 minut odstát, poté přelijte přes plátno. Pro dochucení přidejte med.

Fenyklový čaj

Fenykl, který svou chutí připomíná anýz, se po staletí používá jako léčivý čaj. Tato aromatická rostlina je užitečná pro zmírnění trávicích a gastrointestinálních poruch (4). Rozdrťte lžičku fenyklových semínek v hmoždíři a vhoďte je do hrnce s vodou, kterou přivedete k varu. Čaj přelijte přes sítko a taktéž oslaďte medem. Fenykl zmírňuje zácpu a krotí další zažívací potíže způsobující plynatost.

Zázvorový čaj

Čerstvý zázvor obsahuje protizánětlivou a antioxidační sloučeninu zvanou gingerol, jež může zlepšit opožděnou motilitu trávení a urychlit proces vstřebávání v tenkém střevě (5). Zázvorový čaj obsahuje sloučeniny, které pomáhají uvolnit trávicí svaly a umožňují rychlejší průchod potravy, tekutin nebo plynů. Domácí zázvorový čaj je skvělá alternativa bez cukru k zázvorovému pivu nebo lahvovým nápojům. Pro přípravu přidejte jednu čajovou lžičku čerstvého zázvoru do horké vody a nechte 10 minut louhovat.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35013789/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3293068/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3882399/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7847707/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/





Celkem 2 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat