Prostreno.cz

Barviva obsažená ve většině potravin zhoršují funkce střev

Drtivá většina toho, co máte ve spíži, mrazáku i lednici, obsahuje syntetická umělá barviva, která mají negativní vliv na trávení. A nejen to! Do spojitosti se totiž dávají i s poruchou chování a oslabenou imunitou.

Více či méně častými zažívacími problémy trpí hodně lidí. Co za tím vězí? Že by bylo viníkem přejídání či přílišné hltání? Anebo v tom má prsty konzumace nezdravých jídel, užívání některých léků, chronický stres či snad popíjení alkoholu? Možné to samozřejmě je. Ale co když je příčina někde jinde?

Opravdu víme, co jíme?

Nanuky, zmrzlina, ochucené jogurty, snídaňové cereálie, smažené brambůrky, popcorn do mikrovlnné trouby, sladké pečivo, omáčky na těstoviny, salátové dresinky, ovocné sirupy neboli šťávy, instantní ovesné kaše nebo perlivé limonády. To je opravdu jen zlomek běžně kupovaných věcí, které obsahují umělá barviva (1). Podle nové studie však tato barviva, která lze nalézt v 90 procentech potravin, poškozují trávicí systém a zhoršují funkce střev (2). Je tohle odpověď na naše potíže?

Změny nejsou vždy k lepšímu

Uvedené obarvující látky, které se primárně využívají ke zlepšení vizuální přitažlivosti, mají ve svém složení specifické nanočástice – oxid titančitý a oxid křemičitý, jež dle autorů zmíněné studie způsobují buněčné změny v krvi i střevech, přičemž mají negativní vliv na trávení i vstřebatelnost důležitých živin. Bohužel nejde o první vědecké varování.

I jistý výzkum z konce minulého roku naznačuje, že přidaná syntetická barviva, zejména pak ta červená, mohou vyvolat syndrom dráždivého tračníku a dokonce i Crohnovu chorobu (3). Výjimkou prý nejsou ani alergické reakce, stejně jako poruchy imunity a chování (ADHD), a to převážně u dětí. Nejhorší je asi to, že moderní populace konzumuje dvojnásobek až trojnásobek bezpečného přijmu těchto barviv (4), což by mohlo vysvětlovat, proč jsou zažívací problémy tolik časté. Co se s tím dá dělat? To je otázka. Klíčové je sledovat složení konzumovaných potravin a mít se před těmito barvivy na pozoru. Zcela vyhnout se jim nelze, ovšem snížit jejich množství možné naštěstí je.

Zdroje: (1) www.naturespath.com/en-ca/blog/12-artificially-colored-foods-healthy-swaps/, (2) www.mdpi.com/2076-3921/12/2/431, (3) www.nature.com/articles/s41467-022-35309-y, (4) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157522002678





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat