Prostreno.cz

Kokosová mouka jako součást zdravé výživy

Je bezlepková, s nízkým obsahem sacharidů a poskytuje dostatek bílkovin a vlákniny. Kokosová mouka je oblíbenou náhražkou klasické pšeničné mouky jako součást zdravé výživy. Co je třeba vzít v úvahu při nákupu a použití?

Z kokosu se dají vyrobit různé produkty. Kokosová voda a čerstvá dužina se extrahují hlavně z čerstvého kokosu, který se následně zpracovává na kokosový olej, mléko, mouku a vločky nebo hranolky. Pro výrobu kokosové mouky se dužina suší, lisuje, zbavuje oleje a jemně mele. Jeho exotické aroma se hodí zejména do asijských jídel nebo na sladké pečení.

Původ, chuť, sezona a skladování

Dnes většina kokosových ořechů pochází z Indie, Srí Lanky, Indonésie, Malajsie, Brazílie a Filipín. Vzhledem k tomu, že kokosové ořechy prospívají pouze v tropických podmínkách, všechny plody na našem trhu pocházejí z velké vzdálenosti (1).  

Kokosová mouka má příjemně sladkou, exotickou, oříškovou chuť a je k dostání celoročně (1).

Skladovat byste ji měli vždy ve vzduchotěsné nádobě, v suchu a chráněnou před teplem a světlem. Při správném skladování vydrží mouka i po otevření několik měsíců (1). 

Jak zdravá je kokosová mouka?

Kokosová mouka je obzvláště oblíbená pro pečení a vaření v nízkosacharidových dietách. Její výhodou je, že je přirozeně bezlepková, s nízkým obsahem sacharidů a s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin. Kokosová mouka také obsahuje různé živiny, jako je draslík, hořčík, zinek a železo (1).

Tipy na přípravu kokosové mouky

Použití kokosové mouky není vždy snadné. V receptech ji nelze vždy použít 1 : 1 jako normální pšeničnou mouku, protože váže podstatně více tekutiny. Pečení s kokosovou moukou může vyžadovat trochu cviku, jinak bude pečivo rychle příliš suché nebo naopak nedopečené. 

Pro všechny nízkosacharidové fanoušky, kteří se nechtějí obejít bez obalování masa nebo zeleninových alternativ, je kokosová mouka ideální v kombinaci s nasekanými ořechy nebo semínky pro křupavou krustičku s nízkým obsahem sacharidů. 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8347958/, www.eatsmarter.de/lexikon/warenkunde/obst/kokosmehl





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat