Prostreno.cz

Potraviny úspěšné v boji s únavou

Když večer uléháte do postele, padáte únavou. Jenže přesně totéž se vám děje i ráno. Čím se můžete (přirozeně) nakopnout? Přece jídlem!

Kdo by nechtěl mít více energie? Doplňujete ji sacharidy, cukrem či kofeinem? Pak jistě víte, že výsledek je pouze dočasný. Rádoby povzbuzovače vitality vyměňte za tyhle živiny proti únavě!

Co vlastně jíst?

Abyste se cítili zdravě a energicky, potřebujete konkrétní živiny, mezi které patří vitaminy skupiny B, kreatin, železo, hořčík, protein, karnitin, koenzym Q10), hořčík, draslík nebo protein. V kombinaci se sacharidy s pomalým uvolňováním (energie je z nich do krevního řečiště uvolňována postupně) nešlápnete vedle. Pamatujte, že bílkoviny pomáhají s vytrvalostí a že jejich spojení se sacharidy vám může poskytnout okamžitou a trvalou energii.

Tuňák coby živočišný protein

Maso, ryby, vejce a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem bílkovin. Různé potraviny však obsahují různé směsi jiných živin produkujících energii. Sázkou na jistotu je však hovězí, vepřové a drůbeží maso. Dále jsou vhodné ryby, třeba tuňák. Kdy jste ho měli naposledy?

Obiloviny, luštěniny a ořechy – proteiny bez živočišného původu

Pokud váš jídelníček nezahrnuje hodně masa nebo jiných živočišných produktů, možná budete muset zvýšit příjem bílkovin v rostlinné formě. Ty se dají nalézt v černých fazolích, sójových bobech, ořechách, mandlích, amarantu, chia semínkách a arašídech. Pokud nevíte, jakou přílohou obzvlášnit své jídlo, vsaďte na hnědou rýži a quinou. Druhá jmenovaná se považuje za nejlepší zdroj bílkovin, aminokyselin, železa.

Ovoce

Ovoce může být vynikajícím zdrojem vitaminů a minerálů, včetně těch, které pomáhají tělu produkovat energii. Čerstvé, celé ovoce je nejlepší, protože po zpracování nebo sušení může ztrácet životně důležité živiny. (Sušené ovoce a džusy mají tendenci mít mnohem vyšší obsah cukru než čerstvé ovoce.) Přednost dávejte banánům, jablkům, borůvkám, citronům, pomerančům, jahodám a podobně. Ovoce má vysoký obsah přírodních cukrů (sacharidů), takže výběr výše uvedených dobrot vám může pomoci získat krátkodobou i dlouhodobou energii.

Zelenina

Zelenina obsahuje mnoho živin produkujících energii a některé vám dokonce dodají trochu bílkovin (ačkoli ne zdaleka tolik jako jiné zdroje). V každém případě na svůj jídelníček zařadíte chřest, brokolici, mrkev, květák, špenát, dýni a batáty (sladké brambory). Dobrou chuť a energii zdar!

Zdroje: www.verywellfit.com, www. pharmeasy.in, www.wikipedia.org





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat