Prostreno.cz

Naklíčené brambory opravdu nejezte

Vaše uskladněné brambory na sobě mají klíčky a některé i zelenou slupku. Bude to plýtvání, když je raději vyhodíte? Nebude. Berte to spíše jako prevenci zdravotních komplikací. Kterých přesně?

Dušené, vařené, smažené… Brambory jsou vynikající asi ve všech podobách i tepelných přípravách. A navzdory tomu, že vypadají zcela obyčejně, bývají až překvapivě výživné. Do zdravého jídelníčku tedy rozhodně patří!

Přednosti v každém soustu

Věřte, nebo ne, tato zemědělská plodina je naprosto excelentním zdrojem klíčových látek. Vitaminy C, D, E, B6 a B12, dále pak draslík, mangan, hořčík, fosfor, vápník, železo, zinek – tohle všechno poskytuje. Stejně jako vlákninu a bílkoviny (1). Od nutričního složení se odvíjejí i zdravotní benefity, jež zahrnují pomoc při snižování krevního cukru, podporu trávení, regulaci cholesterolu i normalizaci tlaku (2). Mezi příznivci alternativních metod se hovoří i o tom, že lidově nazývané erteple či zemáky mírní překyselení žaludku a velmi účinné bývají i při pálení žáhy a žaludečních vředech. Děláme si tedy doma pořádné zásoby, protože brambory jsou chutné, prospěšné i kulinářsky všestranné. Jenže občas si všimneme, že se na nich objevují klíčky. Můžeme je pak jíst?

Ozdoba, která může pěkně zatopit

Lauren Harris-Pincus, což je americká registrovaná dietoložka a autorka knih o stravování, připomíná, že brambory obsahují dva druhy přírodních toxinů – solanin a chaconin (3). Ačkoli jsou podle ní tyto glykoalkaloidy v mírné míře k nalezení v celých plodech, jejich jednoznačně nejvyšší koncentrace vždy bývá právě v klíčcích. Nadměrná hladina uvedených toxinů pak prý může způsobit zvracení, bolesti břicha i hlavy, zácpu či naopak průjem, nepravidelné vyprazdňování nebo takzvanou mozkovou mlhu, což je přetrvávající pocit únavy, malátnosti a nesoustředěnosti. Naklíčené brambory tedy raději nekonzumujte. A pro jistotu se zbavte i těch, které mají zelenou slupku – zelený odstín sice pochází z netoxického chlorofylu, ovšem signalizuje zvýšené množství uvedených glykoalkaloidů solaninu a chaconinu (4).

Zdroje: (1) www.nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2770/2, (2) www.healthline.com/nutrition/benefits-of-potatoes#TOC_TITLE_HDR_5, (3) www.eatingwell.com/article/7951433/is-it-safe-to-eat-sprouted-potatoes/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30486846/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat