Prostreno.cz

Pro své každodenní zdraví navyšte příjem čerstvých bylin

Věděli jste, že čerstvé bylinky mohou být stejně výživné, jako listová zelenina? Proti jakým neduhům působí a jak jejich příjem navýšit?

Když vaříme s bylinkami, obvykle do receptů přidáváme jen malé množství. Však to znáte – špetka toho do polévky, pár lístečků onoho zase do omáček či k masu… Je to proto, že tyto voňavé rostlinky vnímáme spíše jako dochucovadla, nikoli hlavní základ připravovaných pokrmů. Ovšem s některými druhy lze zacházet podobně, jako s listovou zeleninou. Vždyť jsou fyzicky, biochemicky a nutričně na skoro stejné úrovni!

Složení, které prospěje od hlavy až k patě

Je známo, že listová zelenina obsahuje vysoký podíl vitaminů A, C a K. Jenže bylinky za ní v tomto směru ani trochu nezaostávají. Tak proč si z kopru, bazalky nebo petržele neudělat lahodný salát? Tyto i jiné rostlinné poklady se navíc mohou pochlubit antioxidačními polyfenoly, které mají ochranné a protizánětlivé účinky. Dle jisté studie z roku 2009 tato „botanická medicína“ snižuje riziko rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky, osteoporózy a neurodegenerativních chorob (1). Z jiných výzkumů zase vyplývá, že čerstvé byliny zlepšují činnost mozku (2), přičemž tlumí bolesti a zmírňují nadýmání (3), působí proti bakteriím a posilují imunitu (4). Jejich konzumace je také spojována s regulací hladiny krevního cukru a léčbou úzkosti (5). Tak proč s nimi v kuchyni zbytečně šetřit?

Šup s nimi do těstovin i limonád

Dělejte si saláty s bylinkami jako hlavní složkou. Můžete jimi nahradit i poloviční příjem listové zeleniny. Do polévek je přidávejte po hrstech a to stejné se dá udělat i v případě brambor, omáček a těstovin. Využijte je i jako rostlinnou ozdobu talířů a k plnění pitného režimu. Nabízí se třeba mátová limonáda, rozmarýnový ledový čaj či heřmánková šťáva. Zkrátka a dobře – všude, kam čerstvé bylinky můžete dát, je použijte ve velkém!

Zdroje: (1) www.takingcharge.csh.umn.edu/explore-healing-practices/botanical-medicine/-there-good-scientific-evidence, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-2710.2003.00463.x, (3) www.bmj.com/content/337/bmj.a2313, (4) www. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12732427/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8880292/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat