Prostreno.cz

Arašídové máslo tělu dodává ty správné bílkoviny i minerály

U nás v Česku sice není tak populární jako známá čokoládová pomazánka, ale své příznivce samozřejmě má. Arašídové máslo je bohaté na živiny, které jsou pro tělo přínosem. Věděli jste, že nejen pleti dělá dobře?

Arašídové máslo je jednou z těch potravin, od nichž se někteří lidé drží dál, neboť mají alergii na jeho hlavní složku – arašídy. Kromě toho ve společnosti koluje, že je arašídové máslo příliš tučné. Ono ale, když se to s ním pochopitelně nepřehání, má i spoustu kladných vlastností.

A zase ty tuky!

Máslo z arašídů je dobrým zdrojem zdravých tuků nazývaných mononenasycené a polynenasycené tuky. (Tyto druhy tuků se nacházejí i v avokádu a olivovém oleji). Existuje mnoho studií, které naznačují, že populace, které konzumují velké množství mononenasycených tuků z extra panenského olivového oleje a ořechů, mohou být lépe chráněny před srdečními chorobami a metabolickým syndromem (1). Pravda je taková, že jedinci, jež pravidelně zařazují ořechy nebo arašídové máslo do svého jídelníčku, mají menší pravděpodobnost, že onemocní srdeční chorobou nebo cukrovkou 2. typu.

Kdo potřebuje bílkoviny?

Arašídové máslo je také skvělým zdrojem rostlinných bílkovin. Protein bývá důležitou složkou zdravé stravy a zdá se, že je zároveň nedílnou součástí zlepšení tréninkových adaptací u cvičících jedinců. Pomáhá při budování a opravě svalů (2).

Oprava DNA

V másle tohoto typu se nachází i folát (také známý jako vitamin B9). Vitaminy skupiny B zahrnují skupinu osmi ve vodě rozpustných vitaminů, které plní zásadní, úzce propojené role v buněčném fungování, působí jako koenzymy v široké škále katabolických a anabolických enzymatických reakcí. Jejich společné účinky jsou užitečné v mnoha aspektech mozkových funkcí, včetně produkce energie a syntézy/opravy DNA (3).

Zdraví pokožky

Ač se to třeba nezdá, arašídové máslo nabízí i hořčík, zinek, železo a vitamin E. Ten má mnoho důležitých rolí v těle díky své antioxidační aktivitě. (Oxidace je spojována s řadou možných stavů a ​​nemocí, včetně rakoviny, stárnutí, artritidy a šedého zákalu.) Vitamin E se ukázal jako účinný proti všem vyjmenovaným zdravotním komplikacím (4). Navíc pomáhá se zdravím pokožky a zrakem.

Na co si dát pozor?

Arašídové máslo se dá koupit nebo vyrobit. Nemělo by však obsahovat žádnou přidanou sůl ani cukr. Použít se dá smoothie, ovesných kaší, koláčů a pudinků. Skvěle chutná i na dobrém, křupavém chlebu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4198773/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353221/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat