Prostreno.cz

5 faktů o vitaminech a doplňcích: Opravdu nám prospívají?!

Vitaminy jsou pro naše zdraví naprosto klíčové. Jejich dostatečný či nedostatečný příjem ovlivňuje v organismu celou řadu procesů, a proto řada z nás sahá raději po vitaminových doplňcích stravy.

Právě tyto doplňky se občas tváří jako všemocné, ale je třeba si uvědomit, že – navzdory jejich přínosu – je to spíše dojem, jenž se v nás snaží vyvolat jejich výrobci. Takže co byste měli vědět, než se vydáte do nejbližší lékárny?

Fakt č. 1: Vitaminy neruší nezdravý životní styl

Je nutné si uvědomit, že vitaminy – ani ty ze stravy, ani ty z lékárny – nedovedou vyrušit negativní dopad našeho nezdravého životního stylu. V žádném případě jimi nelze kompenzovat kouření, nadměrné pití alkoholu, nedostatek pohybu, obezitu nebo třeba znečištěné životní prostředí, v němž žijeme. Je velkou chybou spoléhat se na to, že když polykám vitaminové doplňky stravy, vlastně nezáleží na tom, jakou životosprávu mám. Ve výsledku vás takový postoj může ještě poškodit – vitaminy s vaším holdováním cigaretám a alkoholu nevyváží a vy žijete o to nezdravěji…

Fakt č. 2: Nadměrná spotřeba nám může uškodit

Dopovat se vitaminovými doplňky v množství přesahujícím doporučenou denní dávku (například proto, že je období chřipek, jste unavení, potřebujete posílit imunitu apod.) vám příliš zlepšit zdraví nepomůže. Naopak, v některých případech si můžete i velmi uškodit, i vitaminy (ne všemi) se lze předávkovat. Kromě toho hrozí, že vaše tělo nebude schopné kvůli přemíře některých živin schopno správně vstřebat jiné.

Fakt č. 3: Strava je strava

Doplňky stravy nenahrazují vyváženou, pestrou stravu a zdravý životní styl – to se můžete dočíst i na krabičkách těchto produktů. A je to svatá pravda. Živiny se vzájemně ovlivňují, některé získáte především ze stravy, s některými si vaše tělo poradí jen v kombinaci s jinými. Navíc zdravá výživa třeba v podobě dostatku zeleniny nabízí spoustu dalších výhod – kromě vitaminů získáte i minerály, antioxidanty a vlákninu. To vám žádná pilulka v takovém rozsahu nenabídne.

Fakt č. 4: Něčeho máte dost i bez doplňků…

Aniž byste si to uvědomovali, spoustu živin nepotřebuje svému tělu dodávat v pilulkách – dostatek jich totiž získáte ze stravy, tedy pokud konzumujete zdravé potraviny (ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, ryby…). Navíc někteří výrobci záměrně obohacují své potravinářské výrobky o vitaminy nebo minerály (některé cereálie, jogurty, džusy apod.). Stačí se zaměřit na složení jídla, jež kupujete, a budete vědět, na které vitaminy z jiných zdrojů se zaměřit.

Fakt č. 5: … a něčeho často málo

Na druhou stranu, jsou živiny, které většině z nás – podle výzkumů – velmi často chybějí. Patří mezi ně například vitamin D, ale také jód nebo vápník (což jsou samozřejmě minerály) či třeba omega-3 mastné kyseliny. U těchto živin je v určitých situacích opravdu dobré užívat doplňky stravy. V první řadě se je ovšem snažte získat ze stravy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat