Prostreno.cz

Potraviny pro zlepšení unaveného krevního oběhu

Důležitou součástí zdravého systému je dobrý průtok krve a krevní oběh, neboť krev je zodpovědná za přenos všech živin a kyslíku tam, kde to organismus potřebuje. Jaké potraviny vám v tomto směru mohou pomoci?

Mnoho moderních lidí považuje jídlo za lék. Ve skutečnosti se jedná o starověký koncept pocházející z roku 2200 př. n. l. Dávno se ví, že to, co jíme, má přímý vliv na naše zdraví a pohodu. Výživná strava bohatá na určité potraviny totiž hraje významnou roli při snižování rizika nemocí a v ochraně před nemocemi. Optimální krevní oběh pak pomáhá proplachovat a detoxikovat tělo, podporuje rychlejší hojení ran a buněčný obrat, což vytváří jasnější pleť. Zde je seznam několika nejlepších potravin, u nichž bylo prokázáno, že průtok krve obnovují.

Mandle

Tyto ořechy jsou plné zdravých tuků a vitaminu E. Nesčetné studie prokázaly, jak antioxidační vlastnosti mandlí zlepšují průtok krve (1). Dávejte si je ke svačině!

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy se považují za fantastický zdroj kyseliny alfa-linolenové, což je omega-3 mastná kyselina, jež může zlepšit zdraví krevních cév a snížit krevní tlak (2).

Citrusové plody

Pomeranče, grapefruity a citrony obsahují antioxidanty, které prokazatelně snižují zánět a zabraňují tvorbě krevních sraženin, což umožňuje krvi snadno proudit tělem.

Meloun

Toto oblíbené sezonní ovoce má super vysoký obsah L-citrulinu, jež podle studií bojuje proti hypertenzi (3). Vzhledem k tomu, že hypertenze oslabuje stěny tepen a omezuje krevní oběh, je boj s ní pro zdravý průtok krve zásadní.

Bobule

Jahody, maliny a borůvky taktéž patří k zásobárnám antioxidantů a zároveň i antokyanů podporujích zdraví tepen. (Zdravé tepny vytvářejí lepší krevní oběh.)

Hrozny

Toto chutné ovoce je plné polyfenolů. Obzvláště fialové odrůdy hroznů stimulují krevní oběh tím, že pomáhají krevním destičkám a umožňují krvi, aby mohla volně proudit tělem.

Kajenský pepř

Kajenský pepř uvolňuje cévy, optimalizuje krevní tlak, umožňuje snadný oběh krve a pečuje o stěny tepen. Výhra v loterii!

Kurkuma

Kurkuma obsahuje protizánětlivý kurkumin. Bylo prokázáno, že právě on zvyšuje produkci oxidu dusnatého. Tím se rozšíří cévy, což umožní snadnější proudění krve (4).

Avokádo

Avokádo nabízí mononenasycené tuky a draslík, takže prokazatelně krotí hladinu LDL cholesterolu a krevní tlak, čímž usnadňuje cirkulaci krve (5). Kdy jste ho měli naposledy?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4469426/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30879358/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6369322/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5310664/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4816263/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat