Prostreno.cz

Rizikové potraviny lehce způsobující otravu

V celosvětovém měřítku se jídlem kontaminovaným bakteriemi ročně otráví zhruba 48 milionů lidí. Že vám se tohle stát nemůže? Pokud si běžně kupujete cibuli, balenou listovou zeleninu a mleté hovězí, tak může!

Když se řekne otrava jídlem, jen málokoho by asi napadlo, že ji mohou způsobit potraviny, které běžně kupujeme a následně pak i doma skladujeme. Ale ono to tak vážně je! Jaká rizika možná číhají i ve vaší kuchyni?

Když bakterie vládnou světu

Nejnovější studie uskutečněná americkou neziskovou spotřebitelskou organizací Consumer Reports, která se věnuje nezávislému testování produktů, odhalila seznam potravin, které byly v letech 2017 až 2022 nejčastěji stahovány z trhu i obchodů, a to z důvodu extrémní kontaminace bakterií E. coli, salmonely a listerie. Finální zpráva pak uvádí, že kvůli těmto bakteriím ročně onemocní zhruba 48 milionů lidí, což vede ke 130 tisícům případů hospitalizace a třem tisícům předčasných úmrtí. Pokud na tomto seznamu potravinových strůjců otravy čekáte nějakou cizokrajnou exotiku, tak se teď budete asi hodně divit.

Špenát a krájený sýr jako hrozba?

První položkou je listová zelenina, zejména pak ta balená. Ano, jsou to ty plastové vaničky rukoly, špenátu i hlávkového salátu, které nabízí každý supermarket. Autoři výše zmíněné studie zjistili, že ve sledovaném časovém úseku byla listová zelenina stažena z prodeje celkem padesátkrát, přičemž vlivem její konzumace onemocnělo 614 jedinců. Pravděpodobným viníkem je prý voda kontaminovaná bakteriemi z trusu zvířat, která se k zavlažování těchto plodin využívá. Druhou rizikovou potravinou jsou pak uzeniny, po kterých následují krájené sýry – obojí je údajně častým zdrojem listerie. Soudě podle zjištěných poznatků není příliš bezpečné ani balené mleté hovězí maso, které bývá ohniskem salmonely. Podobně je na tom ale i maso krůtí a kuřecí. Asi největším překvapením ovšem bylo to, že seznam bakteriemi „otrávených“ potravin uzavírá cibule, meloun a syrová mouka.

Zdroj: www.consumerreports.org/health/food-recalls/risky-recalled-foods-you-should-know-about-a4109713872/ - celý článek





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat