Prostreno.cz

Hořčičný olej má i zdravotní rizika

Také jste slyšeli o tom, že hořčičný olej je až neuvěřitelně zdravý? Jak se to vezme. Jeho konzumace může způsobit průjem i respirační potíže. Ani jeho vnější aplikace nemusí být tak docela bez následků!

Má tmavě žlutou barvu, pikantní chuť a hodně specifické aroma. I takhle nějak by se dal popsat olej z hořčičných semínek, který si našel cestu do naší kuchyně. Krásně zvýrazní chuť zeleniny, rozumí si i s masem, hodí se do polévek a zajistí nadýchanost pečiva. A co víc – potraviny konzervované v hořčičném oleji vydrží delší dobu a méně se kazí. Je tedy ideální ingrediencí, že? Anebo ne?

Když pozitiva jdou ruku v ruce s negativy

S rostoucí oblíbeností této přísady se zvyšuje i počet studií, které zkoumají jeho zdravotní účinky. Dosud bylo zjištěno, že tlumí kašel, pomáhá léčit nachlazení, posiluje červené krvinky, ulevuje od bolestí kloubů, omezuje riziko diabetu a povzbuzuje imunitu. Nabízí také antibakteriální, protiplísňové a antikarcinogenní vlastnosti (1). Ovšem jisté nepříznivé nežádoucí účinky může mít hořčičný olej také. Tohle by měl vědět každý jeho uživatel!

Ne všechny obsažené látky jsou přátelské

Odborníci se pozastavují nad množstvím obsažené kyseliny erukové, které je prý více, než by bylo záhodno. Vyšší dávky této látky podle nich mohou přivodit kromě kardiovaskulárních a respiračních potíží i průjem a anémii (2). Není to ale všechno. Další kontroverzní přítomnou složkou je allyl isothiokyanát, který při perorálním podání a za jistých okolností podporuje zánět výstelky plic, gastrointestinálního traktu i střev (3).

Poškození kůže? I toho se člověk může dočkat

Hořčičný olej se používá i zevně. Běžně se uvádí, že působí jako antioxidant a celkový regenerátor. Jeho prokrvujících a prohřívacích účinků se využívá zejména při masážích, a to za účelem uvolnění napětí zatuhlých svalů. Je to ale dobře? To je sporné. Jeho dlouhodobá lokální aplikace může zejména u citlivějších jedinců poškodit funkci kožní bariéry, podnítit alergické reakce (4) a zapříčinit svědivé kožní vyrážky (5). Právě z těchto důvodů se hořčičný olej nedoporučuje pro masáž kojenců a malých dětí.

Zdroje: (1) www.pharmeasy.in/blog/benefits-of-mustard-oil/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24491745/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6429275/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5868665/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16394442/





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat