Prostreno.cz

Nepříznivé vedlejší účinky oliv

I když jsou olivy zdravé, neměli bychom spořádat jejich plechovku takzvaně na posezení. Po šesti kouscích vidličku raději odložte! A věděli jste, že vám v kombinaci s jistými užívanými léky mohou pěkně zatopit?

Olivy prý chrání tělo před některými zdravotními problémy. Jak? Za vším hledejme jejich bohatý antioxidační profil, díky kterému bojují s oxidačním stresem, neutralizují škodlivé volné radikály a předcházejí poškození buněk, a to včetně těch, které tvoří naše DNA.

Potravina s nádechem mořského vánku

Olivy jsou velmi populární zejména v oblasti Středozemního moře a bývají neodmyslitelnou součástí středomořské stravy, což podle některých názorů může vysvětlovat tamní nízkou míru rakoviny (1). Ovšem platí i za prevenci srdečních chorob, protože pomáhají regulovat cholesterol (2). Z četných vědeckých studií rovněž vyplývá, že polyfenoly, které v hojné míře zprostředkovávají, zabraňují i úbytku kostní hmoty, proto slouží jako účinný lék na osteoporózu (3). Těmto drobným plodům nelze upřít ani probiotický potenciál, jež se pozitivně promítá ve zdraví trávicího traktu (4). Dobrý vliv ale mají i na činnost mozku, ostrý zrak a kvalitu pleti i vlasů (5). Navzdory těmto skutečnostem olivy nemůžeme jíst v neomezeném množství. I ony totiž mají denní doporučenu dávku. A kupodivu i jisté nepříznivé vedlejší účinky, o kterých je třeba vědět.

Osm a dost!

Obvykle se jako ideální denní konzumované množství udává šest až osm oliv, popřípadě dvě polévkové lžíce olivového oleje. Pokud ale máte diabetes, nebo užíváte léky na arteriální hypertenzi, raději si o své chuti na olivy popovídejte se svým ošetřujícím lékařem. Tyto černé a zelené „kuličky“ totiž přirozeně snižují hladinu cukru v krvi i krevní tlak, což by v kombinaci s užívanými léky mohlo způsobit potíže, neboť by pak tlak i hladina krevního cukru mohla být až příliš nízká (6). To stejné vlastně platí i v případě medikamentů upravujících krevní srážlivost. To jste věděli?

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16406575/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.1668, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997441/, (4) www.time.com/3946177/olives-nutrition-probiotics/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5392257/, (6) www.rxlist.com/olive/supplements.htm





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat