Prostreno.cz

To všechno tělo potřebuje, pokud užíváte antikoncepci

Pokud se antikoncepční pilulky užívají každý den a ve stejnou dobu, jsou poměrně spolehlivou metodou prevence těhotenství. Jejich temnou stránkou ovšem je, že tělu odčerpávají klíčové živiny!

Antikoncepce ženám (i mužům) dala svobodu a mnoho dam ji užívá i přes vedlejší účinky, ke kterým patří zejména špinění, citlivá prsa, bolesti hlavy a křeče. A výzkum ukazuje (1), že tato moderní pilulka může tělu odčerpávat některé živiny (včetně vitaminů B a hořčíku), které ovlivňují funkci střev a zvyšují riziko zánětlivých onemocnění.

Pohodlí ano, ale i zátěž pro játra

Nemluvě o tom, že užívání perorální antikoncepce také znamená více práce pro vaše játra. Když denně užíváme exogenní hormony (ty, které se tvoří mimo naše vlastní tělo), lék musí být tělem každý den odbouráván a vylučován. A to mají na svědomí právě játra, která metabolizují a rozkládají každý farmaceutický lék. Bohužel, ne všichni, kdo pilulky užívají, si jsou vědomi těchto potenciálních dopadů. To je důvod, proč odborníci na integrativní zdraví ženám doporučují, aby při užívání perorální antikoncepce dělaly následující věci.

Upravte svůj životní styl

Cvičte, dostatečně spěte, eliminujte stres, pijte hodně vody a přestaňte kouřit. Ženy starší 35 let, které kouří a berou pilulku, jsou vystaveny vyššímu riziku tromboembolie, vzniku krevní sraženiny.

Jezte stravu bohatou na listovou zeleninu

Výzkum, včetně jedné studie zveřejněné v časopise Antikoncepce (2), ukazuje, že antikoncepční pilulky mohou změnit hladiny různých vitaminů B v těle, takže je obzvláště důležité zajistit jejich příjem. Zelená listová zelenina má „béček“ hodně, takže jezte špenát, kapustu, brokolici, mangold, fazole a chřest.

Užívejte folát

Folát je jednou z nejdůležitějších živin, kterou ženy v plodném věku potřebují, neboť hraje nedílnou roli při tvorbě červených krvinek. Dobrými zdroji folátu jsou zelí, fenykl, okurky, rajčata, luštěniny, brambory, ořechy, pomeranče, celozrnné obiloviny, pšeničné klíčky či sója.

Doplňujte hořčík

Hořčík hraje roli ve více než 300 biochemických reakcích v těle, včetně regulace svalové a nervové činnosti. Je to také klíčová živina, která jednotlivců užívajícím antikoncepční pilulku chybí. Vyberte si biologicky dostupnější formu, jako je malát hořečnatý, glycinát hořečnatý nebo l-threonát hořečnatý, protože jiné formy, jako oxid hořečnatý a citrát hořečnatý, mají tendenci být méně vstřebatelné.

Pečujte o svá střeva

Protože perorální antikoncepce nahrává nerovnováze prospěšných bakterií v trávicím traktu, plynatost a nadýmání nejsou neobvyklé. Kromě toho, že budete jíst hodně zeleniny s vysokým obsahem vlákniny, zaměřte svoji pozornost i směrem k probiotickým doplňkům s prospěšnými bakteriemi, jako je Lactobacillus a Bifidobacterium.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23852908/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3410054/, www.vitaminshoppe.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat