Prostreno.cz

Limetková šťáva jako přínosné těhotenské občerstvení

Co pít v těhotenství? Kromě čisté vody se nabízí i šťáva z limetek, která posílí vaši imunitu, postará se odstranění volných radikálů a znormalizuje krevní tlak, čímž se sníží riziko obávané preeklampsie.

Na to, zda je těhotenství opravdu to nejkrásnější období v životě ženy, existuje mnoho názorů. Zatímco některé maminky si požehnaný stav náležitě užívají, jiné doslova protrpí každý den. Buď jak buď, jednou z nejdůležitějších těhotenských zásad vždy bylo, je a bude zdravé stravování. Máte chuť na něco kyselejšího, ale z vůně okurek v nálevu se vám kroutí palce u nohou? Co takhle limetková šťáva? Ta do gravidního pitného režimu krásně zapadá!

Výživa v rytmu céčka

Denní doporučené množství vitaminu C je nějakých 75 miligramů, ovšem během těhotenství i kojení by měl být příjem o něco vyšší, a to zhruba 120 miligramů denně (1). To možná vysvětluje, proč nedostatkem céčka trpí vysoké procento těhotných žen. Kde ho vzít a nekrást? Vynikajícím zdrojem může být právě šťáva z limetek (2), která se v radostném očekávání jeví jako ideální spojení příjemného s užitečným. Ale proč se vlastně na vitaminu C tolik bazíruje?

Čistička všeho špatného

Jestli něco uvedené živině nelze upřít, tak je to její silné antioxidační působení. A to se náramně hodí nejen při posilování imunity, ale i vyplavovaní toxinů a škodlivých volných radikálů, které umí zadělat na celou řadu nepříjemných zdravotních komplikací. Kdo by o ně stál, když má chystat výbavičku pro miminko! V džusu z těchto zelených kyselých plodů se však nacházejí i jiné výhody.

Tekutá kontrola krevního tlaku

Cesta k vytouženému děťátku vede přes lékařské prohlídky, které jsou s rostoucím bříškem stále častější. Žádná návštěva se pak neobejde bez kontrolního měření krevního tlaku, pro což existuje pádný důvod. Arteriální hypertenze může vést k preeklampsii, tedy nebezpečnému stavu, který ohrožuje dítě i matku. Konzumace citrusových plodů v jakékoli podobě však krevní tlak pomáhá snižovat, což je dáno obsahem draslíku a hořčíku (3). Jistě vás zaujme i fakt, že limetkový džus předchází zácpě a harmonizuje trávení. A to přijde vhod za všech okolností…

Zdroje: (1) www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-c/faq-20058030, (2) www.researchgate.net/publication/333896181_Nutritional_Benefits_of_Citrus_Fruits, (3) www.researchgate.net/publication/273895377_Antioxidant_hypolipidemic_and_anti-angiotensin-1-converting_enzyme_properties_of_lemon_Citrus_limon_and_lime_Citrus_aurantifolia_juices





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat