Prostreno.cz

Syrová cuketa může být nebezpečná

Jedli jste někdy syrovou cuketu? Chutná vůbec syrová? Je syrová cuketa zdravá, nebo se musí před konzumací uvařit?

Cuketa patří do čeledi dýňových a v supermarketech a na trzích ji lze zakoupit po celý rok. Lze ji využít na tolik různých způsobů, že je velmi oblíbená u hobby kuchařů i jedlíků. Ale jednu otázku si klade mnoho milovníků cuket: "Mohu jíst cuketu syrovou?"

Abychom na tuto otázku odpověděli, nejprve shrneme zdravotní pozitiva cukety a poté vysvětlíme, proč konzumace syrové cukety může představovat rizika a jaká opatření je třeba přijmout.

Ne nadarmo se cuketa používá v mnoha kuchyních po celém světě: Stejně jako mnoho jiných druhů zeleniny má zelenina celou řadu předností, které mohou mít pozitivní vliv na naše zdraví.

Dobrá pro trávení a hubnutí

Cuketa vám poskytne vitaminy, minerály a další velmi užitečné rostlinné sloučeniny, jako jsou polyfenoly. Jedná se o aromatické sloučeniny, které mají antioxidační účinek na naše buňky a tím je chrání.

Vysoké procento vody a vlákniny obsažené v cuketě vám pomáhá udržovat zdravou střevní flóru a může předcházet zácpě.

Cuketa může také podpořit hubnutí. Vysoký podíl vody a vlákniny zde zajišťuje dlouhotrvající pocit sytosti, a může tak předcházet chutím. 

Vláknina obsažená v cuketě, stejně jako vitamin C a draslík, mohou snížit riziko srdečních onemocnění.

Podobně jako mrkev obsahuje cuketa beta-karoten, který je spojován se zlepšením vidění za špatných světelných podmínek.

Abyste mohli z cukety vstřebat všechny zdravé živiny, neměli byste cuketu loupat. Ty jsou ukryty právě ve slupce.

Přes všechny plusy, které cuketa tělu přináší, je konzumace syrové zeleniny spojená s možnými riziky.

Toxiny v syrové cuketě

Ve většině případů je konzumace syrové cukety neškodná. To se však může změnit, pokud cuketa obsahuje vysoký podíl cucurbitacinů. Cucurbitaciny jsou tepelně stabilní a ve vodě špatně rozpustné toxiny, které mohou způsobit toxicitu u lidí, včetně nevolnosti, zvracení, průjmu a vypadávání vlasů. Je ale velká pravděpodobnost, že u cuket koupených ze supermarketu tento efekt nenastane. Cucurbitaciny jsou z těchto odrůd cuket vyjmuty, a proto nepředstavují hrozbu.

Jiná situace je, pokud si cuketu pěstujete sami na zahradě. Zejména když zelenina roste v blízkosti jiných tykvovitých (zejména okrasných tykví), může dojít ke zpětnému křížení, což umožní, aby se toxin dostal do cukety.

Zda cuketa obsahuje cucurbitaciny, poznáte rychle, protože i při velmi nízké koncentraci chutná zelenina velmi hořce. V takovém případě byste se měli vyvarovat její konzumace, ať už je vařená nebo ještě syrová.

Plyn ze syrové cukety

Dalším vedlejším účinkem, který může nastat při konzumaci cukety syrové, je nadýmání. To je způsobeno složkami živin, jako je celulóza, složka rostlinných buněčných stěn, a rozpustná vláknina, které kromě své zdraví prospěšné role ve střevě produkuje také plyn.

Nadýmání může také vyplývat z kontaminace bakteriemi nebo pesticidy, které jsou již na slupce cukety. Protože je však většina vitaminů ve slupce, měli byste se vyvarovat loupání cukety a před konzumací ji důkladně omýt.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3791249/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat