Prostreno.cz

Potraviny, které vás mohou dehydratovat

Je pro vás dostatečný pitný režim zdravotní i kosmetickou prioritou? A víte, že vás o hydrataci mohou okrádat zpracované potraviny i kyselé okurky? Platí to i pro chřest a artyčoky!

Když přijde řeč na hydrataci, jistě vás okamžitě napadnou nápoje, které vám ji zajistí. Koneckonců, tekutiny jsou životně důležité, protože pomáhají mozkovým buňkám v efektivní vzájemné komunikaci, přičemž podporují detoxikaci, vitalitu střevních bakterií, činnost jater, kvalitu pokožky a okysličení organismu. Zároveň regulují tělesnou teplotu a chrání struktury centrálního nervového systému, jako je kupříkladu mícha. Pojďme se ale na hydrataci podívat z jiného úhlu. Jsou totiž potraviny, které vás o ni připravují!

Co je zpracované, po tom je žízeň

Ať už jde o smažené bramborové lupínky, mražené balené polotovary, pokrmy z rychlého občerstvení, uzeniny nebo nejrůznější sladkosti, zpracované potraviny jsou asi největšími zloději hydratace. Důvodem je samozřejmě jejich složení, ve kterém není nouze o sodík, jenž je odvodňovacím prostředkem číslo jedna.

Pozor na kyselé okurky

Co se týká nadbytku sodíku, podobně jako výše zmíněné zpracované potraviny si vedou i kyselé okurky. Tak jistě, jsou jídla, která se bez nich neobejdou, ale když už si je naservírujte na talíř, nezapomeňte je pořádně zapít – ideálně čistou vodou.

Chřest také vysušuje

Chřest je nízkokalorickou zeleninou, což mu přidává plusové body. Nabízí ale i určité zdravotní výhody, které zahrnují regulaci škodlivého cholesterolu, útlum zánětů, posílení imunity, stimulaci krvetvorby a harmonizaci trávení. Ačkoli chutná naprosto výtečně, a to zejména grilovaný, může se vám trochu vymstít. Kromě mnoha minerálů a vitaminů obsahuje i aminokyselinu zvanou asparagin, která působí jako diuretikum. Mimochodem, asparagin v sobě ukrývají i artyčoky, tudíž i kvůli nim počítejte s častější návštěvou toalety. Mezi další odvodňovací potraviny pak patří červená řepa, sójová omáčka a sladkosti.

Zdroj: www.realsimple.com/foods-that-dehydrate-you-7501710 - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat