Prostreno.cz

Zdravé mořské pochoutky, které si na dovolené určitě dopřejte

Kdy se vám poštěstí jíst kraba, škeble nebo profesionálně připravené krevety? No samozřejmě, že hlavně na letní dovolené! Tak si tyto lahůdky neodpírejte, dají vašim prázdninám zdravější rozměr.

Ryby a mořské plody nejíme tak často, jak bychom měli, myslí si odborníci. A to nás ochuzuje nejen o chuťové zážitky, ale i jisté zdravotní výhody. Ani vy si tyto speciality doma nepřipravujete, protože se do tak velkých kulinářských akcí bojíte pouštět? Dopřejte si je alespoň na dovolené u moře. Jistota stoprocentní čerstvosti není to jediné, kvůli čemu si tato jídla objednat!

Krevety jako předkrm i hlavní chod

Krevety jsou symbolem lahodného luxusu. Ale vy si ho přece zasloužíte! Věděli jste, že jsou nízkokalorické, ale zároveň i velmi výživné? Díky svému nutričnímu profilu a vysokému podílu cenných živin tlumí záněty a bojují proti oxidačnímu stresu, předčasnému stárnutí i vzniku chronických chorob (1). V nějakém lehčím salátu jim to náramně sluší!

Krab nejen pro fajnšmekry

Dát si takhle v neděli k obědu kraba, to se vám doma asi nepoštěstí. Ovšem v přímořském letovisku se to přímo nabízí. Tak proč toho nevyužít? I tímhle roztodivným tvorem můžete vybočit ze své zajeté gastronomické omáčkové rutiny a navíc udělat i něco pro zdraví. Krab je naprosto vynikajícím zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, proto chutná srdci i mozku. Dobrý vliv má i na kosti a krevní cirkulaci (2). Co vy na to, půjdete do toho?

Mušlí není nikdy dost

Škeble, nebo mušle, říkejte tomu, jak chcete. I ony jsou vyhledávanou specialitou, po které lační nejen tuzemský turista, co ocení profesionální přípravu znalých a zkušených kuchařů. Tato lahůdka také přichází se svým vlastním seznamem pozitiv, neboť přispívá k normalizaci krevního tlaku, prokazatelně posiluje imunitní systém, zlepšuje kvalitu pokožky a příznivě ovlivňuje syntézu hormonů i jejich rovnováhu (3).

Zdroje: (1) www.healthline.com/nutrition/is-shrimp-healthy#rich-in-antioxidants, (2) www.dc-steakhouse.com/blog/health-benefits-of-eating-crab, (3) www.bbcgoodfood.com/howto/guide/shellfish-guide





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat