Prostreno.cz

Jedlé květy plné zdraví

Jedlé květy jsou krásným a chutným způsobem, jak dodat různým pokrmům jedinečnou a živou chuť. Jedlé květy mohou vylepšit chuť a prezentaci většiny pokrmů, od salátů až po dezerty. Proč tyto zajímavé doplňky do jídel dávat a jaké jsou jejich druhy.

Co je potřeba o květech vědět

Jedlé květy jsou nejen estetické, ale také plné prospěšných živin. Mnohé mají vysoký obsah vitaminu C, antioxidantů a dalších prospěšných živin. Jsou také skvělým zdrojem přirozené barvy pokrmů, která dodá každému jídlu zvláštní nádech. (1)

Při výběru jedlých květů je třeba zvážit několik věcí. Zaprvé se ujistěte, že nakupujete pouze v ověřených obchodech. Tím zajistíte, že květiny neobsahují žádné pesticidy ani jiné škodlivé chemické látky. Dále se ujistěte, že jsou květy označeny jako jedlé nebo kulinářské. To zajistí, že jsou bezpečné ke konzumaci. Pokud si nejste jisti, raději se v obchodě zeptejte. (2)

Při přípravě jedlých květů je důležité mít na paměti, že některé květy mají výraznější chuť než jiné. Nejlepší je začít s malým množstvím jedlého květu, abyste zjistili, jak ovlivní chuť pokrmu. Nakonec je důležité si uvědomit, že některé květy mohou být při konzumaci velkého množství toxické. Jiné jsou zase úplně nevhodné ke konzumaci. (3)

Proč jíst jedlé květy

Jedlé květy jsou oblíbenou ingrediencí v mnoha mezinárodních kuchyních, a to z dobrého důvodu. Mají totiž řadu výhod, od vylepšení vzhledu pokrmu až po dodání jedinečné chuti. Jedlé květy mohou vašim pokrmům dodat jedinečnou chuť, které nelze dosáhnout jinými přísadami. Některé jsou sladké a květinové, zatímco jiné jsou slanější. Mezi nejoblíbenější jedlé květy patří růže, fialky, macešky a brutnák. (4)

Přidáním jedlých květin do pokrmů můžete dodat pokrmům barvy, díky nimž budou vypadat lákavěji. Navíc jsou plné vitaminů a minerálů, které mohou prospět vašemu zdraví. Například růže jsou bohaté na vitamin C a fialky jsou dobrým zdrojem železa. Jedlé květy lze použít do různých pokrmů, od salátů až po dezerty. Lze z nich také připravovat čaje a sirupy. (5)

Zdroje: (1) www.gardeners.com/how-to/edible-flowers/8078.html, (2) www.gardeners.com/how-to/edible-flowers/8078.html, (3) www.gardeners.com/how-to/edible-flowers/8078.html, (4) www.southernliving.com/food/entertaining/edible-flowers, (5) www.southernliving.com/food/entertaining/edible-flowers





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat