Prostreno.cz

Ovoce ke snídani nemusí být nejlepší volba

Dopřáváte si někdy ráno na snídani ovoce? Sáhnete občas ráno po ovoci, když nestíháte? V pořádku, děláte něco pro své zdraví. Měli byste si ale dát pozor, jaké ovoce na lačný žaludek jíte.

Ať už je to rychlá snídaně, když ráno zase nestíháte, nebo chcete udělat něco pro sebe a své zdraví a dáte si na snídani ovoce, jsou banány mimořádně praktické ovoce. Oloupete je během chvilky, jsou sladké, díky jemné konzistenci se snadno konzumují a jsou plné vitaminů a energie. Banány mají také velmi pozitivní vliv na zdraví. Odborníci proto doporučují sníst alespoň tři banány denně.

Někdo by si mohl myslet, že jsou ideální snídaní pro ty, kteří ráno často spěchají. Ale bohužel to není tak jednoduché. Ovoce má totiž malou, ale zásadní nevýhodu: Banány byste nikdy neměli jíst nalačno. Vysvětlíme vám, proč.

Hrozí únava

Pokud sníte banány nalačno, hladina cukru v krvi ihned poté vystřelí. Zvyšuje se také hladina kyselin v těle. Banán dodá energii rychle (proto je také ideálním ovocem pro sportovce), ale tato vzpruha trvá jen velmi krátce. Brzy se dostaví únava.

Brzy následuje nový hlad

Až 25 procent banánu tvoří cukr. Při konzumaci na lačný žaludek to znamená, že hladina inzulinu rychle stoupne, ale brzy zase drasticky klesne. Takže tělo rychle cítí nový hlad, nebo dokonce chutě.

Živiny potřebují malé pomocníky

Banány obsahují spoustu zdraví prospěšných složek, jako je vitamin B6 nebo draslík. Ty však může tělo dobře vstřebat pouze tehdy, když je přijímáme v kombinaci s jinými látkami. Pokud chcete ke snídani banán, smíchejte ho s müsli, ořechy a medem. Je to opravdu dobrý způsob, jak začít den.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8704646/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat