Prostreno.cz

Koření pro kognitivní dlouhověkost

Kognitivní funkce člověku umožňují vnímat svět kolem sebe, jednat, reagovat a zvládat různé úkoly. Čím se dají podpořit? Hvězdy zdravého mozku najdete v regálu s kořením!

Být lepší, pohotovější, čipernější i kreativnější? Ano, jde to. Tedy aspoň pokud je váš mozek v kondici. Nemoci, se kterými se postupem času potýká, jsou často založené na zánětu. Zánětlivá reakce totiž vytváří volné radikály, které mohou v konečném důsledku vést k oxidativnímu stresu a poškodit mozkové buňky. Prevence se přitom ukrývá v kuchyni.

Zdravé trio pro kognitivní dlouhověkost

Existuje důvod, proč jsou koření a bylinky ceněné po tisíce let. Mají silné protizánětlivé a antioxidační účinky, které pomáhají s nesčetnými zdravotními problémy – od imunity přes kondici pokožky až po poznávání. Nedávná studie odhalila (1), že konzumace speciálního tria „dochucovadel“ působí jako prevence proti řadě chronických stavů, a to včetně neurodegenerativních onemocnění a demence. Jedná se o kurkumu, zázvor a kardamom.

Stop volným radikálům

Každé z těchto koření obsahuje bioaktivní sloučeniny, které se mohou pochlubit protizánětlivými účinky. Vědci nadšeně, ale spíš pro zasvěcené, uvádí, že zázvor může inhibovat tumor nekrotizující faktor-alfa (TNF-alfa), silnou zánětlivou chemickou látku, stejně jako COX-2, zánětlivý enzym; navíc má ochranný účinek proti amyloidu-β, klíčovému proteinu Alzheimerovy choroby. V překladu to znamená, že antioxidanty obsažené v uvedených druzích koření neutralizují volné radikály a v důsledku toho zánět zastavují.

Kupříkladu kurkumin, jež je hlavní bioaktivní látkou v kurkumě, blokuje NF-kB, molekulu, která se dokáže propracovat do vašich buněk a zapnout geny, jež onen zánět spustí. A konečně, kardamom podle studie podporuje určité antioxidanty v těle, jako je glutation, a zabraňuje tvorbě Aβ42 (biomarker související s Alzheimerovou chorobou).

Jaké množství je optimální?

Abyste však mohli plně využít výhod těchto prospěšných bioaktivních látek, musíte denně přijímat velké množství uvedených druhů koření. Tady se však věda dostává do problémů, protože se neuvádí, o jaká konkrétní čísla se jedná. Výzkum naznačuje, že třeba u kurkumy je rozmezí od 500 miligramů do 1 000 miligramů zdravé a účinné, aspoň tedy v závislosti na zdroji, biologické dostupnosti a požadovaném zdravotním výsledku. Studie také poznamenává, že se absorpce kurkuminu násobí společně s piperinem, fytonutrientem obsaženým v černém pepři.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10220638/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat