Prostreno.cz

Bezkofeinová káva má řadu nepříznivých vedlejších účinků

Vysoký cholesterol i riziko revmatoidní artritidy? K tomu pálení žáhy, bolesti hlavy a možná hrozba rakoviny? Tohle všechno se teď přičítá bezkofeinové kávě.

Dát si šálek kávy? Těžko říct, jestli je to úplně dobře. Jak asi správně tušíte, problémem je obsažený kofein, který u některých lidí vyvolává nervozitu, nespavost a nadměrné pocení, přičemž si může nehezky pohrát i se srdeční frekvencí (1). To by v tom ale byl čert, aby se nenašel způsob, jak si lidově přezdívané černé zlato dopřát i bez těchto rizik. No jistě, existuje přece káva bezkofeinová! Ovšem ani ona zřejmě není kdovíjaké terno.

Zdravější varianta? Zapomeňte!

Předně je třeba upozornit na to, že i tento „odlehčený“ nápoj v sobě nějaký ten kofein ukrývá, i když samozřejmě v minimálních hodnotách (2). Překvapení? Z údivu ještě nějakou chvíli asi nevyjdete. Podle vědeckých studií může bezkofeinová varianta zvýšit hladinu špatného cholesterolu, což u „normální“ kávy nebylo zpozorováno (3). Další zpráva, která nepotěší, se týká možného rizika rakoviny. Při procesu odstraňování kofeinu se totiž používají i chemikálie, které mohou být karcinogenní. Jmenovitě se jedná o methylenchlorid (4). Už vás pomalu přechází chuť? A bude hůř…

Proč mě pálí žáha?

Častá konzumace kávy bez uvedeného stimulantu se dává do souvislosti s větší pravděpodobností revmatoidní artritidy (5), i když se přesně neví, proč. Předpokládá se však, že je to důsledek zpracování a výrobního procesu (6). Co se ale ví s jistotou, je to, že po každém šálku můžete cítit nepříjemnou kyselost a pálení žáhy, za což může uvolňování jistého hormonu, který má na starosti žaludeční kyseliny (7). Hrozí ale i pořádný bolehlav!

Žádná abstinence není jednoduchá

„Kofein stimuluje centrální nervový systém, čímž dodává energii. Při přechodu na bezkofeinovou variantu kávy můžete pociťovat něco jako abstinenční příznaky, protože jste na pravidelný přísun kofeinu byli zvyklí. Projevuje se to především bolestí hlavy, letargií, depresivní náladou a podrážděností,“ vysvětluje americká výživová poradkyně Eva De Angelis (8).

Zdroje: (1) www.medlineplus.gov/caffeine.html, (2) www.health.bastyr.edu/news/health-tips-spotlight-2/2015/08/decaffeinated-coffee-safe, (3) www. researchgate.net/publication/298987145_Coffee_caffeine_and_coronary_heart_disease, (4) www. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2625695/pdf/jnma00908-0085.pdf, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11817612/, (6) www.uab.edu/newsarchive/43984-decaffeinated-coffee-increases-risk-of-rheumatoid-arthritis, (7)www. citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.278.426&&rep=rep1&&type=pdf, (8)www. .stylecraze.com/articles/unexpected-side-effects-of-decaf-coffee/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat