Prostreno.cz

Pod pokličku vodnímu melounu

Meloun je zaručený tip pro každého, kdo chce zůstat štíhlý. Tajemstvím je vysoký obsah vody kolem 90 procent, což z melounu dělá super zdravou a nízkokalorickou pochoutku.

Meloun stejně jako okurka, která je s ním blízce příbuzná, se skládá z přibližně 90 procent vody. A stejně jako jeho zelená příbuzná, ani meloun není v žádném případě ovoce, i když ho tak jíte a znáte, ale ve skutečnosti patří do rozsáhlé rodiny dýní.

Šťavnatá dužina vodních melounů je obvykle jasně červená až sytě červená, někdy však i žlutá. Každopádně je plná plochých černých semínek, která se většinou nejedí. Stále by byla ale škoda je jednoduše vyplivnout, protože jsou bohaté na hořčík, zinek a železo. Podporují také trávení – za předpokladu, že se žvýkají, a ne jen polykají. Sušené, pražené a solené tvoří lahodnou a zdravou pochoutku.

Původ

Meloun pochází z Afriky. Mezitím se však pěstuje po celém světě všude tam, kde je tropické nebo subtropické klima. 

Hlavní sezona vodních melounů v jižní Evropě začíná začátkem léta – od května do konce září k nám melouny připlouvají z Itálie, Španělska, Izraele, Maďarska a Turecka. Melouny ale můžete koupit i na podzim a v zimě, protože právě tehdy probíhá sklizeň například na Floridě, v Jižní Africe a dalších zámořských zemích.

V závislosti na odrůdě a zralosti může být dužina melounu křupavá a pevná až spíše měkká a velmi šťavnatá. I přes vysoký obsah vody mají vodní melouny lehce nasládlou a jedinečnou chuť.

Jak zdravé jsou vodní melouny?

Vysoký obsah vody z vodního melounu z něj dělá dokonalé ovoce na hubnutí, kterého se mohou dosyta najíst i lidé s nadváhou bez výčitek a s potěšením. Mimochodem: I když chutná příjemně sladce, má meloun poměrně nízký obsah cukru.

Díky draslíku, který obsahuje, má meloun také jemný odvodňovací účinek. Meloun nenabízí významné množství vitaminu C, ale v dužině je poměrně velká část vitaminu A, který zajišťuje krásnou pleť a dobrý zrak. Boduje také pořádnou porcí beta karotenu. Prekurzor vitaminu A chrání pokožku před UV zářením, a chytře tak působí proti procesu stárnutí pleti.

Nákup a tipy do kuchyně

Meloun si můžete koupit celý nebo balený po čtvrtkách. Bohužel na melounu zvenku nepoznáte, zda je zralý a sladký. Když si koupíte celý meloun, který je k dostání od 2 do 3 kilogramů, poklepávací test prozradí, zda stojí za to ho koupit. Jednoduše na něj poklepejte prstem a pokud zní dutě, je ovoce uvnitř suché nebo nezralé; plný, hluboký tón naopak naznačuje vyzrálou ovocnou dužinu. 

Celý meloun lze snadno uchovat čerstvý několik týdnů v přihrádce na zeleninu v lednici. Po nakrájení, nebo pokud si koupíte kousky melounu, je lepší dužinu brzy spotřebovat, jinak bude bez chuti, moučná a tuhá.

Meloun chutná neodolatelně svěže, když ho jednoduše ukousnete vychlazený – ale červená nebo žlutá dužina se skvěle hodí i do letního ovocného salátu, na dort nebo do lahodného smoothie. 

Plátky nebo kostky melounu také okoření vydatné letní saláty, dají se grilovat nebo z nich udělat lahodnou a nízkokalorickou zmrzlinu. Studená miska melounu je zvláště osvěžující v letních vedrech; pokud chcete, smíchejte červenou dužinu s okurkou.

Zdroj: nwww.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat