Prostreno.cz

Meruňky bohaté na provitamin A

Ve starověké Persii – dnešním Íránu – o meruňce snili i básníci a zpívali o ní jako o „semínkách slunce“. Proč jsou tak zdravé?

Jemné plody, které botanicky patří k peckovinám, rozhodně potřebují dostatek slunce – opravdu dobře rostou jen v teplém a suchém klimatu. Existuje mnoho odrůd meruněk, které se dělí na rané, středně rané a pozdní odrůdy, a to především podle doby zrání. V závislosti na odrůdě se meruňky liší velikostí a barvou dužiny a slupky. I když je slupka často oranžová, může být i žlutá a některé odrůdy mají červené „pihy“. Dužnina je také variabilní: může být téměř bílá, žlutá nebo sytě oranžová. Ale bez ohledu na barvu – když je meruňka optimálně zralá, je dužina meruňky vždy velmi šťavnatá.

V mnoha zemích se pecky z meruněk nevyhazují, ale kvůli mandlovému aroma se z nich vyrábí marcipánová náhražka a likéry.

Původ a sezona

Meruňka původně pochází z Číny a z vysočiny mezi Kaspickým a Černým mořem. Dnes ale roste i v mnoha jiných zemích nebo téměř všude, kde je hezky teplo. Sezona meruněk začíná v květnu v zemích kolem Středozemního moře, u nás se pak meruňky sklízejí od července. Čerstvé meruňky seženete až do pozdního podzimu.

U meruněk je důležitá především optimální zralost: Pokud je vhodná doba sklizně, mají meruňky okouzlující aromatickou, lehce mandlovou a sladkou chuť. Nezralé meruňky mohou naopak chutnat moučnatě a nevýrazně.

Jak zdravé jsou meruňky?

I když meruňka nepatří mezi nejlepší zdroje s obsahem kolem 10 mg vitaminu C na 100 g, pro zdravotně uvědomělé lidi se rozhodně vyplatí mlsat. Jako kompenzaci jsou meruňky obzvláště bohaté na provitamin A, který posiluje zrak a zajišťuje zdravou a krásnou pokožku. 100 g meruněk obsahuje kolem 1,6 miligramu látky známé také jako betakaroten – více než ve většině ostatních druhů ovoce.

Nákupní a kuchařské tipy

Při nákupu meruněk dbejte na to, aby měly nepoškozenou slupku, která vypadá jako baculatá. Pokud z nich vyzařuje aromatická, sladká vůně: rozhodně je kupte, protože pak jsou plně zralé a chutnají nejlépe.

Čerstvé meruňky vydrží čerstvé v lednici asi týden, nejlepší jsou, když je necháme při pokojové teplotě a co nejrychleji sníme.

Pro mnohé jsou džem a ovocný koláč s meruňkami to nejlepší. Obě varianty chutnají opravdu skvěle, ale meruňka toho umí mnohem víc! Například v Íránu a arabských zemích je milují nejen v dezertech, dortech a dortech, ale připravují se z nich i slaná jídla s jehněčím nebo kuřecím masem. V grilovací sezóně skvěle chutná nízkokalorická, lehce exotická meruňková kari omáčka ze zralého letního ovoce; meruňka chutná skvěle i v kombinaci s rybou a zeleninou.

Samozřejmě můžete s meruňkami vařit i vegetariánsky. Vřele doporučujeme například lahodné tofu plátky s meruňkami. Z Rakouska k nám také přišla nejznámější varianta – kynuté knedlíky s meruňkami!

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat