Prostreno.cz

Avokádový olej rád žlukne

Je bohatý na živiny a má jeden z nejvyšších kouřových bodů. Avokádový olej není v žádném případě fenoménem poslední doby, ale aktuálně si připisuje neblahé prvenství. Téměř 70 % lahviček avokádového oleje je žluklých již v momentě nákupu!

Avokádový olej je spotřebiteli velmi žádaný díky vysokému obsahu mononenasycených mastných kyselin, podobně jako olivový olej, a také pro svoji neutrální chuť. To ovšem neznamená, že nakupujete kvalitu.

V obchodech pozor!

Vědci z Kalifornské univerzity v Davisu analyzovali vzorky 36 produktů z avokádového oleje privátních značek a klasifikovali je podle kvality a čistoty. (Produkty soukromých značek jsou vyráběny zpracovatelem třetí strany a prodávány pod značkou obchodu s potravinami nebo prostřednictvím maloobchodu.)

Jejich zjištění publikovaná v časopise Food Control (1) ukazují, že 69 % avokádových olejů prodávaných v obchodech je buď žluklých, nebo smíchaných s jinými oleji. Pouze tři vzorky vyhovovaly základním standardům kvality a čistoty. Proč tomu tak je?

Směrnice zatím chybí

V současné době neexistují žádné vymahatelné normy definující chemické a fyzikální vlastnosti avokádových olejů, což by mohlo znamenat, že platíte více peněz za produkt s nižší hodnotou. A to je zdraví nebezpečné, pokud kupříkladu trpíte nějakou potravinovou alergií.

Selina Wang, která se na studii podílela, uvedla, že hlavně levné produkty naznačují vyšší pravděpodobnost falšování. Uvedená dáma přitom doufá, že zjištění této konkrétní studie povedou k zahájení vytváření přijatelných norem – a že se situace zlepší. Prý je v tomto směru optimistická.

„Avokádový olej je maximálně hodnotný produkt s vysokou spotřebitelskou poptávkou, podobný tomu, co jsem viděla u olivového oleje před deseti lety. Kvalita a čistota olivového oleje se výrazně zlepšila, což je podle mého názoru to, kam avokádový olej směřuje, pokud se zavedou spravedlivé standardy a odstraní se podvodné produkty,“ uvedla.

Jak poznat kvalitu?

Zdravotní přínosy avokádového oleje jsou jedním z důvodů, proč je tak populární. Má hodně mononenasycených tuků, propůjčuje vinaigretám a marinádám lehkou oříškovou, travnatou chuť a je na vysoké úrovni, pokud jde o kouřové body, takže se jeví jako skvělá volba pro smažení na pánvi, opékání a použití na horkých roštech grilu.

Bohužel jednou z nejlepších indikací, jak zjistit, zda je olej na vaření čerstvý, je otestovat jej ihned po otevření. Žluklý olej bude mít štiplavý a zatuchlý zápach, což pochopitelně v obchodě nezjistíte. Proto se řiďte balením. Hledejte oleje prodávané v zeleném skle s pevně utěsněným uzávěrem nebo víčkem. A pozor, avokádový olej by měl mít světle zelenou barvu, ne žlutou či téměř čirou.

Zdroje: (1) www.uctadavis.edu, www.allrecipes.com, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713523002372?via%3Dihub





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat