Prostreno.cz

Potraviny a nápoje narušující imunitu

Tělo sice ví, co má dělat, ale pokud jde o přirozenou obranyschopnost, je třeba mu trochu pomoci. Toužíte být zdraví v každém ročním období? Pak se držte dál od potravin a nápojů, které mají na imunitu negativní vliv! 

Jídlo vyživuje tělo a poskytuje energii, ale také nás chrání před škodlivými bakteriemi a infekcemi. V době rychlého občerstvení někdy není lehké odhadnout, které potraviny a nápoje jsou pro tělo a jeho imunitu škodlivé. Víte, co byste měli omezit?

Cukr

To, že imunitní systém není v kondici, má na svědomí nadměrná konzumace rafinovaného cukru (1). Cukr se do naší každodenní stravy vkrádá prostřednictvím potravin, které se na první pohled tváří neškodně – řeč je o kečupu či sportovních nápojích. Cukr v těle způsobuje zánět, jež je hlavní příčinou mnoha nemocí, také potlačuje buňky imunitního systému, které pak nejsou schopné napadat viry a bakterie. Dejte stopku sušenkám, zákuskům i tureckému medu z pouti!

Káva

Nadměrné pití kávy narušuje schopnost těla absorbovat minerály, jako je železo a vápník, živiny důležité pro silný imunitní systém. Zvýšený příjem kofeinu zároveň působí na spánkové vzorce – pochopitelně negativní. Každý přitom ví, že se organismus regeneruje převážně v noci. Dáváte mu k tomu prostor?

Zpracované maso

Zpracované maso je takové maso, které bylo konzervováno nakládáním, solením či uzením. Zpracované maso má často vysoký obsah nasycených tuků, sodíku a chemikálií, takže bez ohledu na to, jak je dobré, přispívá ke vzniku nemocí. Určitě je lepší, pokud klobásy, párky v rohlíku a salámy nahradíte libovým masem.

Alkohol

Sklenička sem, sklenička tam, vždyť se vůbec nic neděje, říkáte si. Opak je pravdou. I občasné pití alkoholu potlačuje imunitní systém, takže vinou piva, vína nebo dokonce tvrdého alkoholu jste vůči infekcím zranitelnější. Jedním takovým příkladem jsou vaše plíce. Alkohol ovlivňuje imunitní buňky, které plíce chrání, a také snižuje schopnost z nich odstraňovat hlen. „Tekutá kocovina“ zároveň redukuje produkci bílých krvinek, jež jsou za ochranu těla před infekcemi zodpovědné.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32395846/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat