Prostreno.cz

Používání gumové špachtle je zdravotně závadné

Kuchyně je jednou z nejšpinavějších místností v domě. Je náchylná k bakteriím a plísním, a i když ji pravidelně uklízíte, nemusí být zdravotně nezávadná. Nebezpečí ve skutečnosti číhá i v kuchyňských potřebách. Proč pravidelně kontrolovat gumovou špachtli a kdy ji radši vyhodit?

Jistě znáte tu cenově dostupnou špachtli, která se dodává v různých zábavných barvách a zabraňuje poškrábání nepřilnavých povrchů. Pokud ji vlastníte, okamžitě stáhněte gumovou špičku a ze všech stran ji zkontrolujte. Je pravděpodobné, že najdete nějaké ošklivé a nebezpečné plesnivé „hnízdo“.

Dva kusy, dvojité riziko

Dřevo je sice odolný materiál, ale není určeno k dlouhodobému vystavení vlhkosti. Guma nebo silikon to naopak zvládnou. Takže pokud jde o čištění pomůcek, měli byste konkrétně u špachtle, tedy v případě, že není ze silikonu úplně celá, gumový konec oddělit a dát do myčky nádobí. (Dřevěnou rukojeť je třeba umýt jemně a ručně.)

Kde neproudí vzduch, je nebezpečno

Vzhledem k tomu, že dřevo a guma nejsou trvale připojeny, je snadné, aby se uvnitř zachytila ​​voda. Tento prostor postrádá cirkulaci vzduchu a může se snadno naplnit vlhkostí, což nahrává růstu plísní. A to znamená, že s každým zamícháním, přeložením a převrácením potravin může dojít z infikování jídla potenciálně nebezpečnými bakteriemi. Zní to děsivě, ale nebojte se, existují způsoby, jak plíseň vyčistit a zabránit tak budoucímu růstu.

Pomůže antibakteriální mycí prostředek i kartáček

Pokud již máte uvnitř špachtle výraznou plíseň, odstraňte ji horkou vodou a saponátem na nádobí. (V ideálním případě použijte mycí prostředek s antibakteriální a dermatologickou přísadou.) Uvnitř gumové špičky je to trochu složitější.

Použijte malý kartáček a vnitřek důkladně vydrhněte. Před opětovným připojením k rukojeti se ujistěte, že je tato část důkladně suchá. V případě, že se tomuto procesu budete chtít vyhnout, obstarejte si celosilikonové špachtle, které tvoří jeden souvislý kus, takže neexistují žádná skrytá zákoutí, kam by se plíseň mohla schovat.

Zdroje: www.delish.com, www.truedispensers.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat