Prostreno.cz

Když vám zdravá zelenina nedělá dobře

Zelenina je sice nabitá cennými živinami, ale ne každý ji může beztrestně jíst. Proč po ní bolí žaludek a co všechno může změnit trochu jiný způsob její přípravy?

Zeleninu, která překypuje prospěšnými látkami a dá se připravit na nepřeberné množství způsobů, nabízí každý supermarket. Světová zdravotnická organizace doporučuje, abychom denně zkonzumovali zhruba 270 gramů, čímž si prý vylepšíme kondici a můžeme se tak vyhnout řadě chronických chorob (1). Nic proti této dobře mířené radě, ale ne vždycky jde zmíněné dávkování bez obtíží dodržet. Víte o tom svoje?

Ach, je mi nějak divně!

„Pokud k zelenině zaujímáte negativní postoj, a to kvůli gastrointestinálním problémům, které vám způsobuje, nejste sami,“ upozorňuje americká registrovaná výživová poradkyně Elaina Efird s tím, že potraviny bohaté na vlákninu mohou jedincům s citlivým žaludkem přivodit velké nepohodlí, což ve své praxi vídá běžně (2). Podobné zkušenosti má i další americká nutriční terapeutka Sarah Schlichter. „Jestli se po konzumaci zeleniny cítíte nafouklí, trpíte plynatostí nebo nevolností, váš žaludek má pravděpodobně potíže s jejím trávením,“ potvrzuje tato specialistka.

Chce to jiné vaření?

„Nepodceňujte příznaky, jako je zácpa či naopak průjem, stejně jako bolesti břicha. Dochází k nim tehdy, když zelenina nedělá vaše střeva šťastnými,“ radí jmenovaná odbornice Sarah Schlichter. Ta ale zároveň připouští, že to může změnit způsob její přípravy. „Vařte ji o něco déle a zkuste k ní přidat specifické přísady, kupříkladu maso nebo olej, protože tuky zvýší vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích a delší tepelné zpracování zase rozbije hůře stravitelnou rostlinnou vlákninu,“ vysvětluje expertka. Při eliminaci zeleninových břišních potíží vám dle jejích slov může pomoci i zvýšený pitný režim, neboť tekutiny urychlí a usnadní průchod potravy trávicím systémem. To stojí za pokus, nemyslíte?

Zdroj: (1) www.apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/325828/EMROPUB_2019_en_23536.pdf, (2) www.wellandgood.com/sweet-cherries-northwest-cherry-growers/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat