Prostreno.cz

Od menstruačních křečí uleví maliníkový čaj

Menstruace je sice důležitá pro reprodukci, ale co si budeme povídat, leckdy by mohla být o mnoho snesitelnější. Také vás sužují silné křeče v podbřišku? Naordinujte si maliníkový čaj. Ale hodit se vám může i v samotném těhotenství. Nebo snad nechcete kratší porod?

Že na seznamu chutných a nesmírně zdravých plodů nechybí maliny, to ví asi každý. Ovšem i listy maliníku, ze kterých se připravuje čaj, patří mezi tradiční léčebné prostředky. Běžně se uvádí, že představují bohatý zdroj antioxidantů, s čímž se pojí harmonizace trávení, útlum zánětlivých stavů, přínosná detoxikace organismu i podpora při onemocnění dásní (1). Maliníkový nápoj ale přichází k duhu i při menstruaci. Nechcete si pro něj skočit do lékárny i vy?

Zázrak dostupný pro všechny

O maliníku se často mluví jako o zázračném děložním toniku. Existují historické nálezy, ze kterých vyplývá, že ho ženy konzumují již nejméně dvě století, a to za účelem zmírnění obtěžujících menstruačních křečí i snazšího průběhu porodu (2). Víte, co je zajímavé? Že jde-li o ty křeče, které přicházejí měsíc co měsíc, jen velmi málo vědeckých důkazů potvrzuje, že na ně maliník pomáhá, přesto si ho jeho uživatelky nemohou vynachválit. Tedy alespoň podle názoru americké specialistky naturopatické medicíny Tracy Malone (3). Nestojí to alespoň za vyzkoušení? A jak je to tady s tím porodem? Zde už jsou fakta jasně daná.

Kratší doba na porodním sále díky čaji!

Třeba poznatky jisté studie uvádí, že ženy, které maliník začínají konzumovat ve 32. týdnu těhotenství, mají výrazně kratší druhou dobu porodní (3). Předpokládá se, že je zásluha obsaženého specifického alkaloidu, který má příznivý vliv na účinnější děložní kontrakce, což zrození potomka značně urychluje. Poznatky jiného výzkumu zase sdělují, že pravidelné užívání tohoto přírodního prostředku omezuje pravděpodobnost nutnosti císařského řezu (4). Jak vidno, vyplatí se mít maliník v domácí lékárničce…

Zdroje: (1) www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-9-health-benefits-of-raspberry-leaf-tea, (2) www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/red-raspberry-leaf, (3) www.wellandgood.com/raspberry-leaf-tea-benefits/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10754818/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat