Prostreno.cz

Když se splaší hormony, upravte jídelníček

Ženy jsou kvůli své anatomii k hormonální nerovnováze náchylnější. Čím hormony vyrovnat? Jezte tohle!

Hormonální nerovnováha nastane, když máte příliš mnoho nebo příliš málo jednoho nebo více hormonů – chemických poslů vašeho těla. Některé projevy hormonální nerovnováhy, ke kterým patří nepravidelná menstruace, akné, diabetes či onemocnění štítné žlázy, mohou být dočasné, ty jiné chronické. Jaké potraviny to napraví?

Brukvovitá zelenina

Brokolice, kapusta, květák a zelí. Brukvovitá zelenina pomáhá játrům metabolizovat estrogen, hlavní ženský hormon, který má přímý vliv na rychlost metabolismu a spalování tuků. Estrogen také kontroluje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje zdraví kostí.

Losos nebo tuňák

Obě tyto ryby jsou velmi bohaté na omega-3 mastné kyseliny a zdravé tuky. Stabilizují hormonální výkyvy už jen proto, že vyrovnávají hladinu hormonu testosteronu, při jehož nadbytku se objevuje akné i zvýšené vypadávání vlasů.

Avokádo

Vědci potvrdili, že avokádo je bohaté na inbeta-sitosterol (1), látku krotící stresový hormon kortizol. Zkuste třeba avokádovou pomazánku s řeckým jogurtem nebo avokádový dip.

Ovoce

Ovoce také hraje roli při vyrovnávání vašich hormonů. Ujistěte se však, že je organické, protože pesticidy hormony naopak narušují. Co se týče konkrétních druhů, preferujte ovoce bobulovité, pak taky citrusy, jablka a hrušky.

Sacharidy s vysokým obsahem vlákniny

Strava s vysokým obsahem vlákniny ve skutečnosti hraje roli při zbavování se přebytečných hormonů z těla. Jmenovitě jde o celozrnné pečivo, rýži natural, ovesné vločky nebo neloupané obiloviny.

Koření

Zázvor, kurkuma, česnek či paprika patří mezi koření, jež podporuje hormonální harmonii a zajistí, že do svých jídel přidáte řadu různých živin.

Prebiotické potraviny

Do svého jídelníčku zařaďte pórek, fazole, čočku, cizrnu, batáty, chřest nebo čekanku. Patří totiž mezi prebiotické potraviny blahodárně působící na celý endokrinní systém.

Probiotické potraviny

Jogurt, kefír, bio tofu, kvašené zelí, olivy. Kdy jste je měli naposledy? I probiotické potraviny vyrovnávají „splašené hormony“, tudíž zvyšte jejich příjem, tělo vám za to poděkuje.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11320941, www.thehealthsite.com, www.nutrition4change.com/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat