Prostreno.cz

Červená šalvěj rozhodně není pro každého

V tradiční čínské medicíně je oblíbenou stálicí, dorůstá až do výšky 60 centimetrů a pěstuje se pro větvený, dužnatý kořen. Šalvěj červenokořenná začíná být populární i v Evropě a má mocné léčivé účinky, na které si však někteří musí nechat zajít chuť.

Šalvěj červenokořenná (latinsky Salvia miltiorrhiza) patří mezi vytrvalé rostliny z čeledi hluchavkovitých. Původem pochází z Japonska, Číny, Koreji i Mongolska. Roste tam na stráních, podél potoků i na okrajích lesů. V České republice je pěstování šalvěje červenokořenné vcelku obtížné, ale ne nemožné. Rostlina je zvyklá na jiné prostředí, nicméně narazit na ni můžete v botanických zahradách. Bylinka obsahuje přes 200 různých sloučenin, které mají působivé vlastnosti.

Nový lék na srdce?

Vědecké studie potvrzují, že Salvia miltiorrhiza může regulovat krevní tlak a zlepšit srdeční funkci (1), dále předchází ateroskleróze a krotí vysoké hladiny „špatného“ cholesterolu. Traduje se, že pomáhá léčit lupénku, chrání játra a prospívá pacientům s Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. Lidoví léčitelé vyzdvihují i její sílu v případech astmatického zánětu průdušek.

Před užitím červené šalvěje

Červenou šalvěj lze užívat v různých formách, včetně kapek, kapslí, tablet, tinktur a čajů. Doporučené dávkování se může lišit v závislosti na konkrétním produktu nebo důvodu jeho použití. Každý, kdo ji hodlá nasadit, by se však měl poradit s lékařem. Uvedená bylinka, pokud se užívá ve velkých dávkách nebo po delší dobu, přináší jistá rizika. Seznam potenciálních vedlejších účinků zahrnuje zvýšené riziko krvácení, nízký krevní tlak, sníženou chuť k jídlu, obtíže v oblasti břicha, bolesti hlavy, závratě, vyrážky a interakci s léky.

Kdo by měl být v pozoru?

Červená šalvěj má potenciální zdravotní přínosy pro srdce, prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění a dalších zdravotních problémů, nicméně vinou nedostatku informací se nedoporučuje těhotným ženám a dětem, stejně jako lidem, kteří se léčí na vysoký krevní tlak a nízkou srážlivost krve. Sluší se však uvést, že se o této bylince brzy dozvíme i něco víc. V USA je pod drobnohledem vědců. Jelikož pochází z tradiční čínské medicíny, teprve čeká na schválení amerického zdravotnického ústavu pro léky a potraviny (FDA).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10011461, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8144715/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat