Prostreno.cz

Při užívání heřmánku pozor, má i svoje vedlejší účinky

Heřmánek se používá k přípravě čaje, který pomáhá s nespavostí, úzkostí a gastrointestinálními problémy. Tato bylinka však má vedlejší účinky, o kterých byste měli vědět.

Staří Egypťané, Římané a Řekové používali heřmánek jako lék, což z něj činí jednu z nejstarších známých léčivých bylin. Jedním z flavonoidů v heřmánku je apigenin, který je v současné době zkoumán pro své protirakovinné, protizánětlivé, antioxidační, antibakteriální a antivirové aktivity (1). Přes všechny jeho výhody se heřmánek spojuje s určitými riziky.

Alergické reakce

Alergické reakce na heřmánek se projevují mírným svěděním kůže až závažnějšími potížemi s dýcháním. Častou reakcí je také kontaktní dermatitida. Lidé alergičtí na rostliny ze stejné rodiny, jako je ambrózie, pelyněk, chryzantémy a sedmikrásky, s touto bylinkou obvykle mají potíže.

Nevolnost a zvracení

Heřmánek se doporučuje k léčbě nevolnosti, ale pití velkého množství nebo velmi koncentrovaného heřmánkového čaje naopak k nevolnosti a zvracení přispívá.

Sedativní účinky

Mnoho lidí bere heřmánek na spaní, takže není divu, že způsobuje ospalost. Vědci proto doporučují nepřijímat heřmánek před řízením automobilů nebo obsluhou strojů.

Antikoagulační vlastnosti

Heřmánek obsahuje kumariny, které se používají k výrobě léků na ředění krve. Zdravotníci proto varují, že by se heřmánku měly vyhýbat osoby, jež mají dva týdny před operací nebo zubním zákrokem. Kromě toho by se lidé užívající léky na ředění krve, jako je warfarin nebo aspirin, měli o použití heřmánku poradit se svým lékařem, protože může zvýšit riziko krvácení.

Estrogenové účinky

Apigenin je heřmánkový flavonoid s estrogenními účinky. Ve vysokých dávkách se apigenin chová jako antiestrogen a je studován jako součást léčby rakoviny prsu. V nižších dávkách působí jako estrogen. (Účinek však není dostatečně silný, aby nahradil antikoncepci nebo hormonální substituční léky.) Z tohoto důvodu heřmánek není vhodný pro těhotné a kojící ženy, zároveň interaguje s hormonálními léky, včetně populární antikoncepce.

Zdroje: (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5629766/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat